Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Sofija: Ministar pravde Miraš Radović učestvovao na Godišnjem susretu ministara pravde i unutrašnjih poslova država članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi

Objavljeno: 30.04.2008. 22:10 Autor: Naslovna strana
Ministar pravde Miraš Radović predvodio je delegaciju Crne Gore na Godišnjem susretu ministara pravde i unutrašnjih poslova zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji je danas održan u glavnom gradu Bugarske.

Tema ovogodišnje konferencije u Sofiji bili su Izazovi sa kojima se suočava policijska i pravosudna regionalna saradnja u krivičnim stvarima ekstradicija i Evropski nalog za hapšenje.

Delegacija Crne Gore iskazala je spremnost za potpunu saradnju zemalja Regiona u usklađivanju nacionalnih zakonodavstava sa pravnim instrumentima Savjeta Evrope i Evropske unije i ukazala na potrebu tijesne i intenzivne saradnje policija i pravosudnih organa država članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, na polju koje obuhvata tema Konferencije, naročito u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima i drogom, pranja novca, korupcije, terorizma i drugih krivičnih djela koja predstavljaju sve veći rizik za društvo i čije suzbijanje predstavlja poseban međunarodni interes.

Osnovna poruka Konferencije sastoji se u želji svih država članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi da nastave saradnju u oblasti pravosuđa, i razvijaju regionalno partnerstvo u borbi protiv kriminala.

Učesnici Konferencije jednoglasno su iskazali visok stepen povjerenja među državama Regiona i kroz sve diskusije iskazana je volja za dalje jačanje saradnje i proaktivan pristup u borbi protiv teških oblika kriminala, koji predstavljaju prijetnju svim državama, a posebno mladim demokratijama.

Posebno su naglašene želje da se nastavi putem evropske politike u ovom regionu.

Konferencija je rezultirana i nekim konkretnim zaključcima u oblasti saradnje na polju ekstadicije okrivljenih ili osuđenih lica, kao što su: podrška naporima zemalja Regiona da na putu pristupanja Evropskoj uniji usaglašavaju svoje zakonodavstvo sa evropskim pravom i potreba da zemlje članice Evropske unije pomognu državama na putu ka EU, kroz transfer znanja i kontinuirane edukacije.

Takođe, naglašen je interes da zemlje Regiona jačaju saradnju sa centralnim organom EU za međunarodnu pravnu pomoć EUROJUST-om, da se takva saradnja nagovijesti zaključenjem sporazuma sa ovom institucijom, što predstavlja snažnu pretpostavku za efikasno gonjenje u predmetima transnacionalnog kriminala.

Predstavnici Savjeta Evrope istakli su da se uskoro očekuje usvajanje dodatnog protokola uz Evropsku konvenciju o ekstradiciji, koji će predvidjeti vidove pojednostavljene saradnje, a takođe je istaknuta potreba za direktnim kontaktima između centralnih organa pojedinih država, kako bi se pravna pomoć pružala na brz i efikasan način.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?