Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izlaganje direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Božidara Vuksanović

Objavljeno: 20.06.2008. 18:00 Autor: Naslovna strana
Otvaranje novih objekata u Zavodu za izvrsenje krivicnih sankcija

Podgorica 20. jun 2008. godine

Izlaganje direktora Zavoda
Božidara Vuksanovića

Današnju svečanost upriličili smo povodom otvaranje dva nova objekta u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u kojima će kaznu zatvora izdržavati osuđena lica žene, stranci i maloljetnici i lica kojima su izrečene kratke vremenske kazne.

U mnogim zatvorskim sistemima nedostatak prostora za smještaj lica lišenih slobode predstavlja problem, koji direktno ili indirektno utiče na bezbjednost i proces tretmana. Lišenje slobode treba sprovoditi u materijalnim i humanim uslovima koji će obezbijediti očuvanje ljudskog dostojanstva. U protekle dvije ipo godine preduzeli smo i realizovali niz aktivnosti u cilju stvaranja prostornih uslova za što humanije izdržavanje kazne zatvra. Tako smo u Zatvorenom dijelu Kazneno popravnog doma Podgorica izgradili novi objekat paviljon D, rekonstruisali paviljone A i B uz finansijsku pomoć Evropske agencije za rekonstrukciju. Sprovođenjem mjera interne ekonomije izgradili novo Disciplinsko odjeljenje.

Svjesni da životni uslovi prilikom izdržavanja kazne zatvora predstavljaju jedan od glavnih fakotora koji utiče na samopoštovanje, dostojanstvo osuđenih lica i njihovu otvorenost ka procesu prevaspitanja i resocijalizacije, akcenat smo stavili na rješavanje pitanja smještaja osjetljivih kategorija osuđenih lica ( žena, maloljetnika i stranaca). Zatvorski sistem Crne Gore nema problema sa ovim kategorijama osuđenih lica, jer veoma mali broj njih se nalazi na izdražavanju kazne zatvora. Ipak u cilju poštovanja standarda, vezanih za ovu grupu lica, izgradili smo objekat površine od 1250m² kapaciteta za smještaj 56 lica, od čega po 20 za žene i maloljetnike i 16 za strane državljane. Prilikom izgradnje ovog objekta posebno se vodilo računa o potrebama osuđenih lica žena i maloljetnika po pitanju obrazovanja, edukacije, smještaja i tretmana, a sve sa ciljem da se kod njih stvari osjećaj odgovornosti i razvije takvo ponašanje i vještine koje će im pomoći da se po završetku kazne vrate u društvo sa boljom šansom za dalju perspektivu.

Drugi objekat je takođe površine od 1250m² kapaciteta za smještaj 92 osuđena lica u 32 sobe. Stavljanjem u funkciju ovog objekta stvoriće se uslovi za rasterćenje kapaciteta Zatvora Podgirica u kojem su smještena pritvorena lica.

Objekti su izgrađeni u skladu sa standardima koje predviđaju međunarodni propisi. U saradnji sa Direkcijom javnih radova za njihovu izgradnju obezbijeđena su sredstva iz Kapitalnog budžeta u iznosu od 1.400.000 eura.

Uprava Zavoda i njeni službenici preduzimaju i preduzimaće sve radnje u cilju stvaranja uslova koji će omogućiti realizaciju osnovnog cija kazne koji se ogleda u prevaspitanju počinioca krivičnih djela poštujući standarde i ljudska prava. U narednom periodu počeće i izgradnja dva nova Zatvora u Bijelom Polju i Kotoru. U njima će biti smještena pritvorena lica iz sjeverne i južne regije, čime će doći do rastrećenja smještajnih kapaciteta Zatvora Podgorica. Zatvor u Kotoru imaće i odjeljenje za pružanja adekvatnog medicinskog tretmana osuđenim licima koja su duševno bolesna. Izgradnjom ovih objekata zatvorski sistem Crne Gore u potpunosti će riješiti pitanje uslova za smještaj i resocijalizaciju osuđenih lica.

I na kraju bih istakao da cilj izgradnje ovih objekata nije proširenje kapaciteta zatvorskog sistema Crne Gore, već stvaranje humanih i dostojanstvenih uslova za izdržavanje kazne zatvora. Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?