Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar pravde Crne Gore Miraš Radović razgovarao sa predstavnikom OEBS-a zaduženim za slobodu medija Miklošem Harastijem

Objavljeno: 17.07.2008. 01:30 Autor: Naslovna strana
Ministar pravde u Vladi Crne Gore Miraš Radović primio je danas predstavnika OEBS-a zaduženog za slobodu medija Mikloša Harastija, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Povod za posjetu gospodina Harastija Ministarstvu pravde bila je njegova zainteresovanost za buduća rješenja u crnogorskom medijskom zakonodavstvu i Krivičnom zakoniku, sa težištem na krivično djelo klevete i građanske sudske procedure povodom zaštite časti i ugleda i prava ličnosti.

Ministar Radović zahvalio je OEBS-u na podršci prilikom izrade nacionalnog zakonodavstva i upoznao gospodina Harastija sa važećom zakonskom regulativom, koja je predmet njegovog interesovanja.
Povodom sudskih procesa koji se po građanskim tužbama vode protiv novinara i medijskih kuća u Crnoj Gori, predstavnika OEBS-a je posebno interesovalo pitanje visine tužbenog zahtjeva i mogućnost njegovog ograničenja kroz zakonsku regulativu.

Ministar Radović je podsjetio gosta da je riječ o građanskim tužbama, u kojima građanin sam određuje visinu tužbenog zahtjeva, a da sud, koji je nezavisan i nepristrasan, presuđuje o konačnom iznosu novčane satisfakcije oštećenoj strani. On se nakratko osvrnuo i na rizike medijskog izvještavanja sa sudskih procesa u Crnoj Gori, koji mogu dovesti do kršenja pretpostavke nevinosti i prava žrtava krivičnih djela.

Gospodin Harasti je podsjetio ministra Radovića na neke aspekte prihvaćenih evropskih standarda u oblasti medijskih sloboda.

Ministar Radović je naglasio da svi sistemski zakoni koji se donose u Crnoj Gori prolaze ekspertizu OEBS-a, Savjeta Evrope i drugih relevantnih evropskih institucija, što će biti slučaj i u budućoj zakonodavnoj reformi.

Na kraju je ocijenjeno da medijske slobode, uključujući i slobodu mišljenja i njegovog izražavanja, nijesu apsolutne, već da mogu biti podvrgnute onim ograničenjima koja su neophodna u demokratskom društvu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?