Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Delegacija Crne Gore, na čelu sa ministrom pravde Mirašom Radovićem, boravila u sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi

Objavljeno: 04.12.2008. 02:30 Autor: Naslovna strana
Crna Gora ostvarila je značajan napredak u oblasti ljudskih prava i sloboda od obnove državne nezavisnosti, posebno kada je riječ o pristupanju ključnim međunarodnim ugovorima i stvaranju normativnog i institucionalnog okvira za promociju i zaštitu vrijednosti na kojima počivaju razvijene demokratije, konstatovano je danas u sjedištu Ujedinjenih Nacija u Ženevi, na početku trodnevne odbrane Nacionalnog izvještaja o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, u okviru mehanizma Opšteg periodičnog pregleda Savjeta za ljudska prava UN-a.
Delegacija Crne Gore, koju predvodi ministar pravde Miraš Radović, odgovarala je danas u okviru trosatne debate na pitanja predstavnika zemalja članica UN-a. Govoreći o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, ministar Radović je istakao da su nadgradnju njenog pravnog sistema, koji počiva na poštovanju i zaštiti ljudskih prava, obilježile brojne aktivnosti na jačanju normativnog i institucionalnog okvira, kao i napori državnih organa i drugih institucija na etabliranju inventivne prakse u primjeni novih propisa. Kao posebno značajne novine u sferi ustavne zaštite ljudskih prava i sloboda, naveo je uvođenje novih ustavnih kategorija Ombudsmana, kao samostalnog i nezavisnog organa koji preduzima mjere na zaštiti ljudskih prava i sloboda i Sudskog savjeta kao samostalnog i nezavisnog organa koji obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost sudova. Ministar Radović je naglasio da je Vlada Crne Gore donijela čitav niz strateških planova u interesu sveobuhvatnog kanalisanja procesa koji će dovesti do uspostavljanja pouzdanog pravosudnog sistema, koji će omogućiti djelotvornu zaštitu temeljnih ljudskih vrijednosti.
Najčešća pitanja koja su postavljana crnogorskoj delegaciji odnosila su se na rodnu ravnopravnost, reformu pravosuđa, položaj Roma u crnogorskom društvu, status izbjeglica, slobodu izražavanja, krivično djelo klevete, slučajeve prijetnji i napada na novinare i NVO borce za ljudska prava, kao i problematiku suđenja za ratne zločine i druge oblike teških krivičnih djela.
Opšti periodični pregled predstavlja novi mehanizam Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, koji je ustanovila Generalna skupština UN-a, u skladu sa Rezolucijom 60/251 od 15. marta 2006. godine. Pregled predstavlja sveobuhvatnu procjenu stepena poštovanja ljudskih prava utvrđenih Poveljom Ujedinjenih nacija, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, konvencijama države - članice koja je predmet razmatranja, kao i pregled dobrovoljno izražene namjere države o preduzimanju konkretnih mjera na promociji i zaštiti ljudskih prava (prvenstveno onih koje su predstavljene u kandidaturi za članstvo u Savjetu za ljudska prava) i važećem međunarodnom humanitarnom pravu.
Opšti periodični pregled podrazumijeva posebnu proceduru izvještavanja o stanju ljudskih prava u svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija, koja se odvija kroz tri faze. Prva faza protiče u debati u okviru Radne grupe UPR u sjedištu UN-a, u vidu razmatranja Nacionalnog izvještaja i interaktivnog dijaloga zemalja članica UN. Druga faza predstavlja izradu i usvajanje Nacrta izvještaja Radne grupe UPR o procjeni stanja ljudskih prava, koji




je pripremila tročlana delegacija izvjestilaca Savjeta za ljudska prava, koja se bira za svaku državu ponaosob, i delegacije dotične zemlje. Nacrt izvještaja se predstavlja na trećem sastanku Radne grupe, što čini treću fazu postupka razmatranja. Države imaju pravo da u roku od dvije nedjelje dostave primjedbe na usvojeni Nacrt izvještaja. Konačna verzija Izvještaja Radne grupe UPR usvaja se na narednoj plenarnoj sjednici Savjeta za ljudska prava. Izvještaj za Crnu Goru biće usvojen u februaru 2009. godine.
Nacionalni izvještaj o stanju ljudskih prava izradila je Međuresorska radna grupa, čiji je rad koordiniralo Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore. Izvještaj je izrađen na osnovu informacija dostavljenih od deset ključnih ministarstava, upravnih organa zaduženih za konkretne oblasti zaštite i promociju ljudskih prava i sloboda, kao i Kancelarije zaštitnika ljudskih prava i sloboda. U cilju ostvarivanja širokog procesa konsultacija u pripremi informacija, Izvještaj je dat na uvid civilnom sektoru.
Vlada Crne Gore usvojila je Izvještaj 31. jula 2008. godine.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?