Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ženeva: Drugog dana prezentacije Nacionalnog izvještaja o ljudskim pravima u Crnoj Gori razmatrane preporuke i komentari zemalja učesnica interaktivnog dijaloga

Objavljeno: 05.12.2008. 01:37 Autor: Naslovna strana
U toku trodnevne prezentacije Nacionalnog izvještaja o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, danas su predstavnici Rusije, Kine i Brazila koji čine tzv. Trojku izvjestilaca za Crnu Goru i predstavnici Sekretarijata Savjeta UN-a za ljudska prava, zajedno sa crnogorskom delegacijom, u sjedištvu Ujedinjenih nacija u Ženevi razmatrali tok jučerašnje debate i preporuke učesnika, u cilju utvrđivanja Nacrta izvještaja.

Razmatranje tog Izvještaja protiče u znaku priznanja Crnoj Gori za rezultate postignute u kratkom vremenskom periodu od obnove državne nezavisnosti, kao i podrške i sugestija Vladi Crne Gore u daljem procesu izgradnje normativnog i institucionalnog okvira za promociju i zaštitu temeljnih ljudskih vrijednosti, sadržanih u dokumentima UN-a o ljudskim pravima i slobodama. Utvrđeni su dalji koraci u postupku podnošenja komentara na iznijete preporuke zemalja učesnica interaktivnog dijaloga, koji je ocijenjen kao otvoren i konstruktivan.

Nakon dodatnih konsultacija predstavnika Crne Gore i Radne grupe za Opšti periodični pregled, sjutra će biti usvojen Nacrt izvještaja, čija je revizija u naredne dvije sedmice moguća samo u dijelu tehničkih ispravki. Komentari Crne Gore na usvojene preporuke biće dostavljeni Savjetu za ljudska prava najkasnije četiri nedjelje prije njegovog plenarnog zasijedanja, početkom marta 2009. i biće uključeni kao sastavni dio Konačnog izvještaja, koji se tom prilikom usvaja.

Nacionalni izvještaj je ocijenjen kao objektivan, otvoren i sveobuhvatan, a posebno je pozdravljen samokritički pristup u izradi, kao i metodologija pripreme tog dokumenta u skladu sa smjernicama Savjeta za ljudska prava UN-a. Izvještaj ne smije da bude duži od 20 strana i dostavlja se na jednom od zvaničnih jezika UN-a. Podijeljen je na četiri odjeljka, koji sadrže osnovne podatke o metodologiji izrade i zemlji, normativni i institucionalni okvir za promociju i zaštitu ljudskih prava, praksu u oblasti ostvarivanja pojedinačnih ljudskih prava i sloboda, kao i ključne nacionalne prioritete i inicijative u cilju dostizanja najviših međunarodnih standarda.

Nacionalni izvještaj je izradila Međuresorska radna grupa, čiji je rad koordiniralo Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore. Izvještaj je pripremljen na osnovu informacija koje je dostavilo deset ključnih ministarstava, upravni organi zaduženi za konkretne oblasti zaštite i promociju ljudskih prava i sloboda, kao i Kancelarija zaštitnika ljudskih prava i sloboda. U cilju ostvarivanja širokog procesa konsultacija u pripremi informacija, Izvještaj je dat na uvid civilnom sektoru. Vlada Crne Gore usvojila je Izvještaj 31. jula 2008. godine.
Opšti periodični pregled kao novi mehanizam Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, pored Nacionalnog izvještaja konkretne zemlje, sadrži i Zbirni izvještaj Kancelarije Visokog komesara UN-a za ljudska prava po osnovu saradnje države sa ugovornim tijelima UN-a, i Sumarni izvještaj Kancelarije Visokog komesara o kritičkim osvrtima civilnog sektora.

Zbirni izvještaj Kancelarije Visokog komesara UN čine informacije o saradnji države sa ugovornim tijelima UN-a, sprovođenju specijalnih procedura, zapažanjima i komentarima same države, kao i o primjeni ostalih dokumenata UN-a iz te oblasti, dok Sumarni izvještaj sadrži informacije dobijene od nevladinih organizacija, koje imaju konsultativni status pri Ekonomsko-socijalnom savjetu UN-a i ostalih zainteresovanih strana na nacionalnom i međunarodnom nivou.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?