Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Tvining projekat MN 07/IB/JLS 03 između Crne Gore i Austrije "Reforma pravosudja"

Objavljeno: 11.12.2008. 22:00 Autor: Naslovna strana
Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori, Ministarstvo pravde Crne Gore i Savezno ministarstvo pravde Austrije predstaviće sjutra tvining projekat između Crne Gore i Austrije Reforma pravosuđa.

O projektu će govoriti ministar pravde u Vladi Crne Gore Miraš Radović, šef Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Leopold Maurer, pomoćnik ministra pravde Crne Gore i rukovodilac projekta zemlje korisnika Branka Lakočević, upravni direktor Centra za pravnu kompetenciju u Austriji i rukovodilac projekta države učesnice Mario Thurner i rezidentni savjetnik na projektu Gunter Walchshofer.

Tvining projekat Reforma pravosuđa pružiće podršku naporima koje Crna Gora ulaže u reformu pravosuđa, sa fokusom na jačanju nezavisnosti, optimizaciji institucionalne i organizacione strukture i poboljšanju efikasnosti pravosuđa. Ciljevi projekta se zasnivaju na Akcionom planu za sprovođenje Strategije reforme pravosuđa 2007-2012. godine.

Projekat se sastoji od tri komponente: pružanje podrške realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme pravosuđa, Sudskom i Tužilačkom savjetu u obezbjeđivanju nezavisnosti pravosuđa, kao i tužilaštvu u procesu izrade budžeta u cilju poboljšanja efikasnosti u sudovima.

Ovaj projekat realizuje se u okviru pretpristupnog instrumenta (IPA), koji je osmišljen kao ogroman program za zemlje u pretpristupnom periodu, koje imaju izgleda za pristupanje EU. Osmišljen je kao tvining projekat sa fokusom na tijesnoj saradnji i zajedničkom radu zemlje članice i zemlje korisnika u pravcu namjenski urađenog koncepta za poboljšanje crnogorskog pravosuđa. Finansira se iz sredstava EU i ima ukupan budžet od 1,5 miliona eura. Njegova realizacija predviđena je u periodu od 15 mjeseci (1. novembar 2008 31. januar 2010). U njegovoj implementaciji učestvuje oko 30 eksperata iz Austrije, Finske, Bugarske i Rumunije, zajedno sa crnogorskim ekspertima iz Ministarstva pravde, sudova i tužilaštva.

Prezentacija će biti održana u petak, 12. decembra u hotelu Podgorica, sa početkom u 11,00 sati.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?