Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar pravde Miraš Radović susreo se sa šefom misije EULEX Ivom de Karmabonom

Objavljeno: 04.02.2009. 20:50 Autor: Naslovna strana
Pravosudni organi Crne Gore spremni su za saradnji sa institucijama pravosuđa Kosova, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala i pružanju međunarodne pravne pomoći, rekao je ministar pravde Miraš Radović na susretu sa šefom Evropske misije vladavine prava na Kosovu Ivom de Karmabonom, održanom danas na vili Gorica, u okviru jednodnevne posjete delegacije EULEX-a Crnoj Gori.

Karmabon je upoznao Radovića sa mandatom, procesom konstistusanja, strukturom i nadležnostima EULEX-a, te njegovim odnosom sa organima kosovskog pravosuđa, ističući da je ključni cilj ove misije uspostavljanje vladavine prava, koje nema bez pravosudne saradnje u Regionu i šire.

Prihvatajući inicijativu za unaprjeđenje ove saradnje sa nadležnim institucijama Kosova, Radović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim reformskim zahvatima u crnogorskom pravosuđu, kojima su se stekli uslovi za intenzivnu i tijesnu komunikaciju između pravosudnih sistema zemalja Regiona, posebno kada je riječ o potrebi bržih i efikasnijih istraga u slučajevima najtežih krivičnih djela prekograničnog kriminala. Kao primjere dobrih reformskih rješenja, Radović je naveo osnivanje specijalnog odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina pri Vrhovnom državnom tužiocu i koncentrisanje nadležnosti za suđenje u ovim predmetima pri višim sudovima u Podgorici i Bijelom Polju.

Obostrano je ocijenjeno da je potrebno razviti tijesnu i neposrednu saradnju između crnogorskih organa nadležnih za gonjenje učinilaca krivičnih djela i institucija Kosova sa istim djelokrugom nadležnosti, u smislu razmjene informacija i dokaza radi efikasnog procesuiranja konkretnog krivičnog djela.

Na susretu ministra pravde Miraša Radovića i šefa misije EULEX Iva de Karmabona, zaključeno je da je pravosudna saradnja jedan od uslova stabilnosti Regiona.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?