Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ekspert Evropske komisije za pitanja krivično-procesnog zakonodavstva Kristijan Šernicki predstavio završne primjedbe na Nacrt ZKP-a

Objavljeno: 06.02.2009. 01:32 Autor: Naslovna strana
Ministar pravde Miraš Radović primio je danas delegaciju Evropske komisije, šefa Delegacije EK u Crnoj Gori Leopolda Maurera i eksperta EK za pitanja krivično-procesnog zakonodavstva, tužioca iz Njemačke Kristijana Šernickog (Christian Schernitzky), koji je tom prilikom predstavio završne primjedbe na tekst Nacrta zakonika o krivičnom postupku.

Prezentaciji je prisustvovao i prof.dr Drago Radulović, profesor krivično-procesnog prava na Pravnom fakultetu u Podgorici.

Nakon detaljne analize primjedbi na nacrt ovog zakonika, konstatovano je da je riječ o kvalitetnom zakonskom tekstu, čije će novine obezbijediti kompatibilnost krivične procedure u Crnoj Gori sa krivično-procesnim sistemima u Regionu i Evropi, sa naglaskom na novi koncept tužilačke istrage, o kojoj je u crnogorskom pravosuđu, kao i naučnoj i laičkoj javnosti, postignut opšti konsenzus.
Posebno je istaknut visok stepen zaštite i afirmacije ljudskih prava u novom zakoniku, što će biti obezbijeđeno i kroz niz novih instituta, koji se u crnogorsko zakonodavstvo transponuju iz razvijenih evropskih sistema.

Primjedbe eksperta Šernickog biće razmotrene prilikom izrade Predloga zakonika o krivičnom postupku, koji će tokom ovog mjeseca biti ponuđen vladi Crne Gore na utvrđivanje i upućen u skupštinsku proceduru.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?