Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija usvojio Konačni izvještaj o stanju ljudski prava u Crnoj Gori

Objavljeno: 19.03.2009. 00:43 Autor: Naslovna strana
Crna Gora je ostvarila veliki napredak na planu promocije i zaštite ljudskih prava i sloboda. U daljim aktivnostima na planu njihovog unaprjeđenja uživaće punu podršku i ohrabrenje svjetske organizacije i njenih članica, ocijenjeno je na plenarnoj sjednici Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, koji je danas u Ženevi usvojio Konačni izvještaj o stanju ljudskih prava Crnoj Gori.

U današnjoj završnoj debati učestvovali su predstavnici SAD, Kine i Albanije, kao i Amnesty International i drugih medjunarodnih nevladinih organizacija.

Zahvaljujući Savjetu za ljudska prava UN-a na prijateljskim i dobronamjernim preporukama za nadgradnju pravnog sistema Crne Gore u oblasti ljudskih prava i sloboda, šef delegacije Crne Gore, ministar pravde Miraš Radović izrazio je zadovoljstvo konačnim ocjenama o stanju ljudskih prava u našoj zemlji, koje pokazuju da su crnogorskih državni organi, kao i svi društveni subjekati, posvećeni afirmaciji i zaštiti tih univerzalnih društvenih vrijednosti.

Izvještajem Radne grupe za Opšti periodični pregled Savjeta za ljudska prava prepoznata je kvalitetna saradnja Crne Gore sa međunarodnim mehanizmima za zaštitu ljudskih prava, ali i identifikovani realni problemi na planu njihovog ostvarivanja, koji podrazumijevaju nastavak aktivnosti na unaprjeđenju i zaštiti garantovanih prava čovjeka.

Na današnjoj plenarnoj sjednici posebno su pozdravljeni napori Crne Gore na planu ostvarivanja prava manjina, hendikepiranih lica, Roma, Aškalija i Egipćana, kao i aktivnosti na rješavanju statusa izbjeglih i interno raseljenih lica sa ratom zahvaćenih područja regiona Balkana. Takodje, Crna Gora je pozvana da nastavi sa reformama u oblasti zastite ljudskih prava i sloboda.
Opšti periodični pregled podrazumijeva posebnu proceduru izvještavanja o stanju ljudskih prava u svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija, koja se odvija kroz tri faze. Prva faza protiče u debati u okviru Radne grupe UPR u sjedištu UN-a, u cilju razmatranja Nacionalnog izvještaja i interaktivnog dijaloga zemalja članica UN. Druga faza predstavlja izradu i usvajanje Nacrta izvještaja Radne grupe UPR o procjeni stanja ljudskih prava, koji je pripremila tročlana delegacija izvjestilaca Savjeta za ljudska prava, koja se bira za svaku državu ponaosob.

Nacionalni izvještaj o stanju ljudskih prava izradila je Međuresorna radna grupa, čiji je rad koordiniralo Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore. Izvještaj je izrađen na osnovu informacija dostavljenih od deset ključnih ministarstava, upravnih organa zaduženih za konkretne oblasti zaštite i promociju ljudskih prava i sloboda, kao i Kancelarije zaštitnika ljudskih prava i sloboda. U cilju ostvarivanja širokog procesa konsultacija u pripremi informacija, Izvještaj je dat na uvid civilnom sektoru.

Vlada Crne Gore usvojila je Izvještaj 31. jula 2008. godine. Nacionalni izvještaj je prezentiran krajem prosle godine u Savjetu za ljudska prava u Ženevi. Nakon dobijenih preporuka od strane država-članica ovog tijela UN-a i odgovora nadležnih crnogorskih organa, izrađen je Nacrt izvještaja o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, koji je danas usvojen u Ženevi, u trecoj, zavrsnoj fazi Opsteg periodicnog pregleda.
Konačni izvještaj će predstavljati osnovu za procjenu napretka Crne Gore u realizaciji obaveza prema međunarodnim dokumentima i prihvaćenim preporukama zemalja učesnica dijaloga u okviru mehanizma Opšteg periodičnog pregleda.
- Uvjereni smo da će novi izvještaj Savjeta za ljudska prava UN-ac, za četiri godine, prepoznati dalje jačanje normativnog i institucionalnog okvira za promociju i zaštitu ljudskih prava u Crnoj Gori, zaključio je ministar Radović.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?