Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Završeni pregovori o potpisivanju seta ugovora o pravnoj pomoći između Crne Gore i Srbije

Objavljeno: 23.04.2009. 23:00 Autor: Naslovna strana
Delegacije Crne Gore i Republike Srbije završile se danas na vili Gorica pregovore o zaključivanju seta ugovora iz oblasti međunarodne pravne pomoći, usaglasivši tekstove Ugovora o međusobnom pružanju pravne pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima i Ugovora o izručenju.

Pomoćnik ministra pravde Crne Gore Branka Lakočević rekla je da sa zadovoljstvom konstatuje da su ekspertski timovi Crne Gore i Srbije, delegirani od strane vlada dvije zemlje i na osnovu utvrđenih platformi, nakon tri sastanka od decembra prošle do aprila ove godine, u konstruktivnoj i kreativnoj atmosferi došli do konačnih tekstova seta ugovora iz oblasti međunarodne pravne pomoći.

Prema njenim riječima, tim ugovorima predviđena je neposredna komunikacija pravosudnih organa dvije države u određenim opštim vidovima pravne pomoći, u cilju ubrzavanja postupanja po zamolnicama za pravnu pomoć i izbjegavanja komunikacije preko centralnih organa, odnosno ministarstava pravde dvije države. Ona je naglasila da su ovakva rješenja rezultat opredjeljenja za efikasnijim rješavanjem velikog broja sudskih predmeta u kojima se javlja potreba za međunarodnom pravnom pomoći.

Lakočević je podsjetila da je preko Ministarstva pravde, kao centralnog organa komunikacije za međunarodnu pravnu pomoć, tokom 2008. godine proslijeđeno oko 6500 zamolnica, od kojih oko 3000 za pomoć u krivičnim i oko 3500 za pomoć u građanskim stvarima.

U najvećem dijelu radi se o komunikaciji sa Republikom Srbijom, zaključila je Lakočević.

Pregovori dvije delegacije, u skladu sa osnovama koje su utvrdile vlade Crne Gore i Srbije, počeli su decembra prošle godine u Podgorici, nastavljeni u februaru ove godine u Beogradu i završeni trećom rundom danas u Podgorici.

Ugovori o pravnoj pomoći između Crne Gore i Srbije uskoro će biti potpisani u Podgorici i privremeno će se primjenjivati od dana potpisivanja. Istovrermeno, ministri pravde Crne Gore i Srbije potpisaće Protokol o saradnji ministarstava pravde dvije zemlje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?