Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministri pravde i unutrašnjih poslova i javne uprave, Miraš Radović i Ivan Brajović, učestvuju na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova EU-Zapadni Balkan u Briselu

Objavljeno: 17.11.2009. 01:50 Autor: Naslovna strana
Danas je u Briselu otpočeo sa radom Forum EU-Zapadni Balkan, koji se održava krajem svake godine i okuplja ministre pravde i unutrašnjih poslova zemalja našeg regiona, predstavnike Evropske komisije, EUROJUST-A, EUROPOL-a, INTERPOL-a i drugih evropskih i regionalnih agencija, institucija i inicijativa. Na konferenciji učestvuje delegaciji Vlade Crne Gore, koju predvode ministri pravde i unutrašnjih poslova i javne uprave Miraš Radović i Ivan Brajović.
Forum je otvorila ministrica pravde predsjedavajućeg Evropskom unijom - Kraljevine Švedske Beatris Ask, a učesnicima se nakon toga obratio potpredsjednik Evropske komisije i komesar za pravdu, slobodu i sigurnost Žak Baro, koji je predstavio napredak zemalja Zapadnog Balkana u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i u dijalogu o viznoj liberalizaciji.
Govoreći na temu Nezavisno sudstvo i tužilaštvo, ministar Radović je istakao da je za Vladu Crne Gore nezavisno i pouzdano pravosuđe od strateške važnosti, prije svega u funkciji zaštite ljudskih prava i sloboda, a time i u daljem procesu evropskih i evroatlantskih integracija. Ustav Crne Gore, koji je usvojen krajem 2007. godine, predstavlja iskorak u jačanju nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva. Gagarancija samostalnosti i nezavisnosti sadržana je u tome, što je Sudski savjet pozicioniran kao samostalan i nezavisan organ, čiji je zadatak da obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost pravosuđa naglasio je ministar Radović. Takođe je ojačana ustavna garancija i za položaj državnog tužilaštva kao jedinstvnog i samostalnog državnog organa, time što je Tužilački savjet uveden kao ustavna kategorija, sa zadatkom da obezbjeđuje samostalnost tužilaštva. Navedene ustavne garancije razrađene su novousvojenim Zakonom o Sudskom savjetu, Zakonom o sudovima, Zakonom o državnom tužilaštvu i setom podzakonskih akata. Vodilo se računa i da se ojača uloga sudija, odnosno državnih tužilaca, u ostvarivanju funkcija Sudskog i Tužilačkog savjeta, a naročito u postupku izbora sudija, odnosno imenovanja državnih tužilaca i njihovih zamjenika i utvrđivanju odgovornosti nosilaca pravosudne funkcije, kao i u definisanju budžetskog okvira pravosudnih organa, a njihovom implementacijom jača se princip nezavisnosti sudstva, odnosno samostalnosti tužilaštva, zaključio je ministar Radović.
Učestvujući u diskusiji na temu Borba protiv korupcije, ministar Radović je upoznao učesnike Foruma sa strateškim dokumentima, normativnim i institucionalnim okrivom, kao i sa statistikom sudskih predmeta u oblasti borbe protiv korupcije u Crnoj Gori. Tako su sudovi u posljednjih par godina bili posebno posvećeni rješavanju slučajeva korupcije i u tom dijelu svog rada postigli zavidan nivo efikasnosti, koji predstavlja značajan napredak u odnosu na prethodni period. To najbolje ilustruju statistički podaci: u 2006. godini sudovi su pravosnažno riješili svega 50 slučajeva protiv 55 optuženih lica, u 2007. godini donijete su 34 pravosnažne presude protiv 39 lica, da bi angažovanjem sudova u 2008. i 2009. godini



bila dostignuta brojka od 376 pravosnažno riješenih predmeta, dok je sredinom ove godine kod sudova bilo svega nešto više od 40 neriješenih predmeta, naveo je ministar Radović.
On je posebno značajnim ocijenio uspostavljanje novog koncepta krivičnog postupka u Crnoj Gori i izrazio očekivanje da će primjena novog Zakonika o krivičnom postupku dovesti do lakšeg otkrivanja krivičnih djela, efikikasnijeg gonjenja i bržeg suđenja učiniocima krivičnih djela organizovanog kriminala i korupcije.
Stalni su napori crnogorske vlasti da se dostigne što veći stepen nezavisnosti pravosuđa, jer smo svjesni da samo nezavisno pravosuđe može biti garant poštovanja, ostvarivanja i zaštite ljudskih prava i sloboda, a države sa nezavisnim pravosuđem su države vladavine prava ili pravno uređene države, kakva je, mogu slobodno reći, i država Crna Gora, izjavio je ministar Radović.
Učesnici Foruma diskutovali su danas i na temu saradnje sa EUROJUST-om, kao i borbe protiv trgovine ljudima, a sjutra će biti riječi o saradnji sa EUROPOL-om i FRONTEX-om i SECI centrom.
Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Ivan Brajović sjutra će imati uvodno izlaganje u okviru teme Eksplozivi i borba protiv trgovine oružjem, a učestvovaće i na Drugom sastanaku Komiteta ministara za implementaciju Konvencije o policijskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi, koji će biti održan na marginama Foruma EU-Zapadni Balkan.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?