Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: U Ministarstvu za zaštitu ljudskih i manjinskih prava boravila delegacija Savjeta Evrope

Objavljeno: 18.01.2008. 17:28 Autor: Naslovna strana
Danas je u Ministarstvu za zaštitu ljudskih i manjinskih prava boravila delegacija Savjeta Evrope, koju je predvodio šef odjeljenja za koordinaciju i mobilizaciju sredstava u Direktoratu za strateško planiranje Hose Kremades. U delegaciji su bili i administrator iz Direktorata za pravne poslove i ljudska prava Roman Huna, šef odjeljenja za koordinaciju u Direktoratu za strateško planiranje Đovani Batista Celiento, savjetnik za politička pitanja u političkom Direktoratu Meri-En Henesi i specijalni predstavnik Generalnog sekretara SE u Crnoj Gori Vladimir Filipov. Sa delegacijom su razgovarali ministar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Fuad Nimani i pomoćnik ministra Sabahudin Delić.

Članovi delegacije su naglasili veoma uspješne korake Crne Gore u ispunjenju obaveza proisteklih iz prijema u članstvo Savjeta Evrope, akcentujući ažurne i kvalitetne izvještaje o sprovođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina i Povelje o regionalnim i manjinskim jezicima. Istaknute su i dalje obaveze Crne Gore prema toj panevropskoj asocijaciji i dalji monitoring procesa u Crnoj Gori, a najavljena je i skora posjeta Visokog komesara za ljudska prava i Komiteta za sprečavanje torture. Delegacija je informisala ministra Nimanija i o planiranim programima saradnje za Crnu Goru za 2008. i 2009. godinu, kao i mogućnost ekspertske pomoći SE, radi unapređenja efikasnosti tehničke pomoći Crnoj Gori putem IPA programa.

Zahvalivši na posjeti i dobrim ocjenama, ministar Nimani je istakao osnovne projekte koje je Ministarstvo za zaštitu ljudskih i manjinskih prava realizovalo od prijema u Savjet Evrope, akcentujući usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, donošenje Strategije za poboljšanje položaja RAE populacije u Crnoj Gori, aktivnosti na konstituisanju Centra za očuvanje kulture manjina, osnivanje Fonda za manjine, konstituisanje savjeta manjina, kao i skoro usvajanje Strategije manjinske politike. Ministar Nimani je goste upoznao i sa planiranim aktivnostima Ministarstva za neredni period.

Iako pitanja državljanstva i izbjeglih lica nijesu primarna ingerencija ovog Ministarstva, s obzirom na interesovanje, ministar Nimani je goste upoznao o trenutnom statusu izbjeglih lica, skorom usvajanju Zakona o državljanstvu koji je u skupštinskoj proceduri, kao i o drugim normama i dokumentima koji definišu status izbjeglica.

Na kraju razgovora, ministar Nimani je naglasio dobru saradnju Ministarstva za zaštitu ljudskih i manjinskih prava sa Savjetom Evrope, pogotovu sa njegovom kancelarijom u Podgorici.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?