Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Delegacija Crne Gore i predstavnici PER-a u zvaničnoj posjeti Vladama Mađarske i Rumunije

Objavljeno: 11.04.2008. 18:30 Autor: Naslovna strana
Na poziv Projekta za etničke odnose (PER), crnogorski ministar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Fuad Nimani i pomoćnik ministra Sabahudin Delić, sa predstavnicima PER-a, boravili su u radnoj posjeti Mađarskoj i Rumuniji.

Delegacija Crne Gore i predstavnici PER-a susreli su se u Budimpešti i Bukureštu sa više zvaničnika, predsjednika parlamentarnih odbora, poslanika, predsjednika lokalnih manjinskih samouprava, državnim seketarima u Vladama obje države, kao i sa stručnjacima za prava nacionalnih manjina. U Budimpešti, sa crnogorskom delegacijom je razgovarala i predsjednica mađarskog Parlamenta g-đa Katalin Sili.

Ministar Nimani i pomoćnik ministra Delić su se upoznali sa praksama uspješnih odnosa sa manjinama u Mađarskoj i Rumuniji, a predstavili su i značajne uspjehe Crne Gore u stvaranju sveobuhvatne vladine politike za manjine.

Pored toga što je istaknuto da je Crna Gora i do sada bila pozitivan primjer dobrih međuetničkih odnosa, tokom prošle godine Crna Gora je značajno unaprijedila svoje zakonodavstvo i praksu u oblasti manjinskih prava. Novi Ustav Crne Gore, Strategija za poboljšanje položaja Roma u Crnoj Gori, osnivanje Fonda za manjine, izbor Savjeta manjina, skoro otvaranje Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina i najavljena Strategija za manjine su samo primjeri posvećenosti Vlade Crne Gore pitanjima prava manjinskih zajednica. Jedna od istaknutih tema u razgovoru je bila i način političkog predstavljanja manjina na lokalnom i državnom nivou, te djelotvornog učešća manjina u društvenom životu.
Susretima sa zvaničnicima Mađarske i Rumunije koje su i same imale uspjeha u uređivanju odnosa sa manjinama, ministar Nimani i pomoćnik ministra Delić imali su priliku da razmjene ideje sa sagovornicma kako dalje graditi napredak u ovoj oblasti. Razgovarali su i o formiranju i održavanju administrativnih tijela koja bi se bavila pitanjima manjina, kao i regionalnoj saradnji.

PER je međunarodna nevladina organizacija sa sjedištem u SAD-u, koja radi na unapređenju etničkih odnosa u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. PER ima veliko iskustvo u radu na međuetničkim pitanjima, uključujući i pružanje pomoći zemljama regiona u izradi okvirnih politika prema manjinskim zajednicama. PER aktivno radi na međuetničkim odnosima u Crnoj Gori još od 1998. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?