Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ženeva: Zasijedanje Komiteta UN za eliminaciju rasne diskriminacije (CERD)

Objavljeno: 03.03.2009. 22:14 Autor: Naslovna strana
U nastavku zasijedanja Komiteta UN za eliminaciju rasne diskriminacije (CERD), u sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi, delegacija Vlade Crne Gore odgovarala je danas na pitanja za koja su članovi Komiteta iskazali interesovanje na prethodnom sastanku. Delegacija se posebno osvrnula na ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava društveno najugroženijih kategorija, kao i na implementaciju Strategije za trajno rješavanje pitanja izbjeglica i interno raseljenih lica, uz naglasak na pristup obrazovnom sistemu i uslugama zdrastvene zaštite.

U kontekstu iskazanog interesovanja za pokrenute procese o ratnim zločinima i saradnji sa Međunarodnim tribunalom u Hagu, predstavljeni su rezultati reforme pravosuđa i unapređenja bilateralne saradnje sa susjednim državama, kao i trenutnog statusa tih postupaka pred pravosudnim organima Crne Gore, koji se odnose na djela kvalifikovana kao ratni zločin. Na planu normativnog okvira za sprovođenje Konvencije o eliminaciji rasne diskriminacije, detaljno je prezentirano niz zakonskih rješenja na koja je ukazao i Inicijalni izvještaj Crne Gore. Delegacija je, takođe, ukazala na istorijski kontekst određenih rješenja i prakse u Crnoj Gori.

Članovi Komiteta su izrazili zadovoljstvo detaljnim odgovorima koje je delegacija pripremila. Ocijenili su da ponuđene informacije pokrivaju najveći dio pitanja za koja su iskazali interesovanje na prethodnom sastanku, a pohvaljen je i sveobuhvatan pristup u rješavanju problema socijalno ugroženih grupa. Prezentacija normativnih rješenja, strateških dokumenata, implementacije i problema sa kojima se susreću nadležni organi Crne Gore, doprinijela je boljem razumijevanju realne situacije u državi, otvarajući mogućnost za dalji konstruktivan dijalog između Komiteta i Vlade.

Komitet UN za eliminaciju rasne diskriminacije će, na svom sutrašnjem zasijedanju, usvojiti završni dokument koji će sadržati opservacije Komiteta povodom prezentacije Inicijalnog izvještaja Crne Gore. Komentari Komiteta uključivaće preporuke za dalje unapređenje normativnog i institucionalnog okvira, kao i praktično sprovođenje odredaba o zabrani svih oblika diskriminacije.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?