Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar Nimani čestitao 08. april - Svjetski dan Roma

Objavljeno: 07.04.2009. 19:11 Autor: Naslovna strana
Povodom 08. aprila - Svjetskog dana Roma, ministar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Fuad Nimani poželio je svim pripadnicima tog plemenitog naroda mnogo zdravlja i sreće i ljepšu budućnost.

08.april se obilježava kao Svjetski dan Roma još od održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971.godine, kada je usvojeno ime naroda, a nešto kasnije i romska himna i zastava kao i jezička ravnopravnost svih romskih dijalekata.

Romi su narod koji je uvijek bio dio Evrope, a samim tim i Crne Gore. Kao veoma ranjiva populacija, niskog obrazovnog i socijalnog nivoa, oduvijek su bili marginalizovana grupacija kojoj nije posvećivana pažnja koju ta etnička skupina zaslužuje. Novim pristupom Vlade Crne Gore i svih socijalnih partnera na poboljšanju statusa romske populacije, iskreno težimo prekidanju začaranog kruga marginalizacije i siromaštva te populacije i njihovoj punoj integrisanosti u crnogorsko društvo.

Nadam se da će Romi u Crnoj Gori naredni 8. april dočekati u boljem društvenom ambijentu i boljoj uključenosti u savremene tokove Crne Gore, a vjerujem da je ukupan položaj Roma i njihova društvena uključenost na većem nivou, nego što je bila prošle godine istakao je minister Nimani.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?