Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Učešće ministra za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Fuada Nimanija

Objavljeno: 21.04.2009. 23:15 Autor: Naslovna strana
Juče je, u sjedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi, otvorena Pregledna Durban konferencija, koja ima za cilj sagledavanje progresa država članica UN u implementaciji Durban deklaracije i Akcionog programa za borbu protiv rasizma, rasne diskriminacije i ksenofobije.
Pregledna Durban konferencija je proizašla iz Treće Svjetske konferencije protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i povezanih oblika netolerantnosti, koja je održana septembra 2001. godine u Durbanu pod okriljem UN, na kojoj su usvojene Deklaracija i Akcioni program za borbu protiv rasizma. Imajući u vidu da su na toj konferenciji usvojeni dokumenti sa pojedinačno utvrđenim ciljevima koji obavezuju sve članice učesnice, Durban se smatra najznačajnijom od tri UN konferencije o borbi protiv rasizma i ksenofobije.
Na današnjem zasijedanju, u okviru Segmenta na visokom nivou, nastupio je ministar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Fuad Nimani, koji je predstavio aktivnosti Vlade na planu poštovanja prava manjina i sprovođenja opšte antidiskriminatorne politike.
Iako je i ova Pregledna konferencija praćena kontroverzama i pokušajima politizacije određenih pitanja, na nivou Pripremnog komiteta ipak je postignut konsenzus o nacrtu završne deklaracije. Crna Gora, kao i velika većina država članica UN, učešćem na ovoj Konferenciji, izražava podršku naporima za usaglašavanje balansiranog nacrta te deklaracije, koji je u velikoj mjeri obuhvatio predloge Evropske unije.
U svojim pozdravnim govorima, na jučerašnjoj svečanosti otvaranja, Generalni sekretar UN, Visoki komesar za ljudska prava, izaslanik predsjedavajućeg Generalne skupštine UN i predsjednik Savjeta UN za ljudska prava, pozdravili su učesnike Konferencije i podržali postignuti konsenzus o nacrtu završne deklaracije, koji utvrđuje do sada ostvareni napredak, kao i mjere za čiju je implementaciju potrebno uložiti dodatne napore.
Govornici su, takođe, izrazili žaljenje što određene države ne učestvuju u zasijedanju, ocijenjujući da samo aktivno učešće svih članica UN može doprinijeti formulaciji i sprovođenju izbalansirane strategije za borbu protiv rasizma, ksenofobije i povezanih oblika netolerancije.


Ovdje možete preuzeti govor ministra za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Vlade Crne Gore Fuada Nimanija.Download
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?