Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana XII sjednica Upravnog odbora za praćenje saradnje Crne Gore i Italije u oblasti životne sredine

Objavljeno: 19.06.2009. 22:00 Autor: Naslovna strana
Danas je održana Dvanaesta sjednica Upravnog odbora crnogorsko-italijanske saradnje u oblasti zaštite životne sredine. Sjednicom je predsjedavao ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović, a u radu su učestvovali ministar turizma Predrag Nenezić, Korado Klini generalni direktor u Italijanskom Ministarstvu zaštite životne sredine, kopna i mora Italije, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Milutin Simović kao i članovi sa italijanske i crnogorske strane zaduženi za praćenje realizacije pojedinih pitanja. Tom prilikom razmotrene su aktivnosti koje su realizovane u prvoj polovini 2009. godine, i date ocjene i preporuke u pogledu omogućavanja efikasne realizacije u predstojećem periodu, i to u vezi sa:

- Realiazacijom aktivnosti po pitanju projektovanja eko-efikasne zgrade, pri čemu su date pozitivne ocjene i predložene mjere u pogledu završetka rada na pripremi projektne dokumentacije;

- Izgradnjom kapaciteta Nacionalnog ovlašćenog tijela- DNA Crne Gore zaduženog za nadzor nad implementacijom CDM projekata. S tim u vezi dogovoren je plan aktivnosti za izgradnju kapaciteta Tehničkog operativnog tijela i konstatovan napredak u realizaciji pojedinih projekata. Naročito je razmotren napredak u izradi projektne dokumentacije za Projekat „Dobijanja biogasa sa farme u Spužu i Projekat „ Sakupljanje i spaljivanje gasa na deponijama u Pljevljima i Niksicu“, te projekata dobijanja energije iz biomase-Berane i iskorišćavanje metana sa gradske deponije Podgorica:

- Implementacijom Nacionalne strategije održivog razvoja, pri čemu je iskazano zadovoljstvo realizacijom Menadžment plana za razvoj održivog turizma u Opštini Kolašin. Istovremeno razmotrene su nove inicijative u sektoru prehrambene industrije, i uspostavljanja marinskog zaštićenog područja, te izrade održivog pristupnog sistema za grad Perast i Vodiča za razvoj održivog turizma u Opštini Žabljak. Utvrđen je plan aktivnosti na realizaciji navedenih nnovih inicijativa u oblasti održivog razvoja u predstojećem periodu.

- Aktivnostima koje treba preduzeti u pogledu prezentacije Konferencije o održivom razvoju u kontekstu klimatskih promjena je na međuanrodnom nivou, obezbijeđivanju učešća relevantnih predstavnika međunarodnih organizacija, kao i učešća predstavnika država na visokom nivou, polazeći od uspješno organizovanog pripremnog sastanka održanog 13 maja, pod okriljem Sedamnaestog zasijedanja komisije Ujedinjenih nacija za održivi razvoj. Istovremeno posebno je akcentovan značaj konsultacija među državama u cilju njihovog koordiniranog učešća na Konferenciji koja će biti održana 15-17. oktobra o.g. u Crnoj Gori, na način da se ojača individualna pregovaračka pozicija država u razvoju u regionu Mediterana i regionu Jugo Istočne Evrope na predstojećoj Konferenciji strana ugovornica UN Okvirne konvencije o klimatskim promjenama.


- Aktivnosti koje se realizuju u oblasti unaprjeđenja stanja životne sredine obalnog područja, naročito u kontekstu realizacije podrške sprovođenju MEDPOL program u Crnoj Gori, i projekta ADRICOSM. Takođe, razmotren je progres u pogledu unaprjeđenja institucionalnog i zakonodavnog okvira u oblasti upravljanja kvalitetom vazduha, posebno akcentujući značaj aktivnosti na na zoniranju teritorije Crne Gore prema kvalitetu vazduha i uspostavljanju državne mreže za praćenje kavliteta vazduha. Rezultat sprovedenih aktivnosti biće prezentovani 22. i 23. juna 2009. u Podgorici, kao i aktivnosti u pogledu podrške izradi inventara u okviru Prve nacionalne komunikacije u vezi sa implementacijom UN Okvirne konvencije o klimatskim promejnama i uključivanju nacionalnih institucija u EIONET sistem izvještavanja.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?