Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović učestvovao u radu Prvog sastanka ministarske konsultativne grupe o upravljanju u oblasti životne sredine na međunarodnom nivou

Objavljeno: 28.06.2009. 22:29 Autor: Naslovna strana
Prvi sastanak Ministarske konsultativne grupe o upravljanju u oblasti životne sredine na međunarodnom nivou, uspostavljene u okviru UNEP-a, održan je 27 i 28. juna u Beogradu. Na sastanku su učestvovale delegacije 50 država, od kojih deset na ministarskom nivou.

Tokom sastanka ministar Gvozdenović je imao je više bilateralnih susreta sa ministrima i članovima delegacija, uključjući Finsku i Srbiju. Tom prilikom razmijenjene su informacije o stanju u oblasti zaštite životne sredine i mogućim oblicima saradnje. Sagovornici su naglasili značaj konsultacija o pozicijama država u kontekstu učešća na predstojećem sastanku strana ugovornica Okvirne konvencije Ujedinjenih Nacija o klimatskim promjenama, a u kontekstu mogućnosti uvodjenja obaveznog smanjenja emisija za države kandidate i potencijalna kandidate za članstvo u EU, nečlanice Aneksa I Konvencije. Polazeći od značaja ovog pitanja u globalnim i nacionalnim okvirima, posebno sa aspekta multiplikativnog dejstva na države u procesu pridruživaja Evropskoj Uniji, ministar Gvozdenović je najavio održavanje Konferencije o održivom razvoju u kontekstu klimatskih promjena, od 15-17. oktobra o.g, u Crnoj Gori. Tim povodom razgovarao je sa Achimom Steinerom, izvršnim sekretarom Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija, a u kontekstu definisanja pozicija država JIE u susret sastanku strana ugovornica u Kopenhagenu.

Na sastanku ministri su razmatrali dokumenta od značaja za unapređenje sistema upravljanja i finansiranja u životnoj sredini. Ukazano je na potrebu obezbjeđivanja efikasnije koordinacije djelovanja međunarodnih organizacija u oblasti životne sredine u skladu sa nacionalnim prioritetima. Posebno je akcentovan značaj uvažavanja nacionalnih potreba u pogledu sprovođenja multilateralnih sporazuma u životnoj sredini, kao i obezbjeđivanja direktne tehničke i finansijske podrške primjenom specifičnih mehanizama u okviru koherentnog sistema finansiranja na medjunarodnom nivou, naročito u kontekstu suočavnja sa izazovima klimatskih promjena i očuvanja biodiverziteta. Reforma sistema upravljanja u oblasti životne sredine od posebnog je značaja za omogućavanje sprovođenja ustavnog određenja o Crnoj Gori kao ekološkoj državi, obzirom da polazi od principa djelovanja koji su zasnovani na održivoj valorizaciji prirodnih resursa kao osnove ukupnog društevno-ekonomskog razvoja.

Sastanak u Beogradu završen je usvajanjem ministarske izjave kojom su definisane smjernice djelovanja i postavljeni principi rada Konsultativne grupe u cilju definisanja oblika uprvaljanja u oblasti životne sredine. Tako definisan strateški pristup upravljanju u oblasti životne sredine biće predmet razmatranja od strane Upravnog Savjeta UNEP-a i Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija u 2010. godini.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?