Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministarstvo uredjenja prostora i zaštite životne sredine organizovalo posjetu gradilištu Regionanog vodovoda za Crnogorsko primorje

Objavljeno: 09.07.2009. 22:40 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo uredjenja prostora i zaštite životne sredine organizovalo je danas, posjetu gradilištu Regionalnog vodovoda za Crnogorsko primorje čija je izgradnja u njegovoj nadležnosti. Posjeta je organizovana kontinentalnoj dionici koju čine:

-izvorište Bolje sestre sa postrojenjem za proizvodnju vode
- cjevovod od izvorišta do pumpne stanice Reljići koji dijelom prolazi kroz plavna područja u Zeti i Crmničkom polju, a dijelom po dnu Malog blata i Skadarskog jezera;

- pumpna stanica Reljići koja služi za prepumpavanje vode iz Crmničkog polja prema Crnogorskom primorju;

- hidro-tehnički tunel Sozina kroz koji se polaže cjevovod između pumpne stanice Reljići do rezervoara Đurmani. Ovaj tunel, lociran pored saobraćajnog tunela Sozina služi i kao evakuacioni tunel u slučaju akcidenta u saobraćajnom tunelu;

- rezervoar Đurmani kao glavna akumulacija vode u sistemu i iz kojeg se voda distribuira prema krajnjim korisnicima, tj. lokalnim vodovodima u opštinama Crnogorskog primorja.

Prilokom posjete, goste je dočekao Direktor JP Regionalni Vodovod Zoran Bošnjak, kao i nadzornici radova na svakoj od četiri posjećene lokacije, koji su obezbijedili informacije o projektu i planiranoj dinamici realizacije.

Izgradnja izvorišta i postrojenja bolje sestre i pumpne stanice Reljići, kao i sanacija rezervoara Đurmani radi kompanija Jedinstvo- Užice, Srbija, kontinentalni cjevovod Bolje sestre – Đurmani radi kompanija Štrabag- Austrija, a na sanaciji hidro-tehničkog tunela Sozina radi kompanija Alpine – Austrija.

Završetak regionalnog vodovoda za Crnogorsko primorje dugoročno će riješiti nedostatak vode za piće duž naše obale tokom ljetnjeg perioda, tj. u jeku turističke sezone. Kapacitet sistema, odnosno količina vode koja se regionalnim vodovodom dovodi na crnogorsko primorje je 1500 lit/sec. Ova količina odgovara kapacitetu postojećih lokalnih izvorišta na primorju tokom ljetnjeg sušnog perioda što znači da će se raspoložive količine vode na crnogorskom primorju izgradnjom regionalnog vodovoda povećati za oko 100%.

Ovim sistemom, nakon njegove izgradnje, upravljaće Javno preduzeće “Regionalni vodovod crnogorsko primorje” Budva, koje će imati zadatak da potrebne količine vode iz regionalnog vodovoda isporuči lokalnim vodovodnim preduzećima u opštinama crnogorskog primorja. Lokalni vodovodi će preuzetu vodu transportovati do krajnjih potrošača, domaćinstava i privrede na primorju.

Regionalni vodovod za opštine Bar, Budva, Tivat i Kotor će biti završen do kraja 2009. godine, nakon čega slijedi puštanje sistema u probni rad. Sistem će u cjelosti biti spreman do početka ljetnje turističke sezone 2010.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?