Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavnik Ministarstva uređenja prostora I zaštite životne sredine na Sastanku nacionalnih koordinatora za saradnju sa Mediteranskim akcionim planom

Objavljeno: 10.07.2009. 19:48 Autor: Naslovna strana
Sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju sa Mediteranskim akcionim planom (UNEP/MAP) održava se u Atini od 7-11. jula. Na ovom sastanku koji predstavlja završni pripremni sastanak za 21 državu mediteranskog regiona i EU u kontekstu pripreme Šesnaestog sastanka strana ugovornica Barselonske konvencije na ministartskom nivou kao predstavnik Crne Gore učestvuje Jelena Knežević, nacionalni koordinator za saradnju sa Mediteranskim akcionim planom. Španija predsjedava sastankom, dok su učesnici sastanka kopredsjedavanje i izvještavanje povjerili predstavnicima Egipta, Maroka, Libije i Crne Gore.

Nakon više od tri decenije postojanja, Mediterasnki akcioni plan uspostavljen kao prvi regionalnli program za zaštitu mora u okviru Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, nalazi se u fazi uskladjivanja svog djelovanja sa tekućim procesima: reforme međunarodnog sistema upravljanja u oblasti zaštite životne sredine, suočavanja sa izazovima ublažavanja i izbjegavanja uticaja klimastkih promjena, te zaustavljanja gubitka biodiverziteta, naročito obalnog i marinskog kao resursne osnove za ekonomski razvoj mediteranskih zemalja. Istovremeno diskusija je naročito fokusirana na ostavrivanje sinergije u djelovanju MAP-a i implementaciji Barselonske konvencije sa aktivnostima Unije za Mediteran, kao jednog od najznačajnih političkih procesa jačanja saradnje u ovom regionu, te planom aktivnosti Inicijative Evropske Unije za depoluciju Mediterana do 2020. godine-HORIZON 2020.

Tokom učešća u diskusiji, predstavnik Crne Gore naglasio je značaj implementacije ekosistemskog pristupa u upravljanju čovjekovim aktivnostima koje utiču na stanje morskog i obalnog ekosistema, primjene integrisanog upravljanja obalnim područjima, integrisanog sprovođenja mjera očuvanja biodiverziteta i redukcije nivoa emisije polutanata iz kopnenih izvora i izvora na moru, kao i jačanja kapaciteta za upravljanje hemikalijama u cilju podrške sprovođenju programa čistije proizvodnje i redukcije nivoa emisija iz kopnenih izvora zagađenja. Učesnici su posebno akcentovali značaj transpozicije nacionalnih prioriteta u projektne aktivnosti koje će u predstojećem petogodišnjem periodu biti sprovedene u okviri Strateškog partnerstva za veliki ekosistem Mediterana (partnerstvo UNEP/MAP-a/Svjetske banke/Globalnog fonda za životnu sredinu), za potrebe čijeg sprovođenja su obezbijeđena grant i kreditna sredstvau iznosu od 200 miliona EUR.

Na sastanku će biti odobren set predloga odluka za dostavljanje na razmatranje i usvajanje ministrima mediteranskih država na predstojećem Sastanku strana ugovornica. Pored temastkih na sastanku će biti odobreni i predlozi koji imaju za cilj sprovođenje institucionalne reforme funkcionisanja MAP-a i uspostavljanja sistema odgovornosti i nakanada za štete uzrokovane prema životnoj sredini. Pored dvogodišnjeg Programa rada za period 2010 - 2011. godina na sasatanku je razmotren i Petogodišnji indikativni program, i utvrđeni Dnevni red i Nacrt Deklaracije koja će biti donijeta na Šesnaestom sastanku srana ugovornica Barselonske konvencije, od 3-5 novembra, o.g. u Marakešu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?