Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Susret Gvozdenović- Armitaž - Olters

Objavljeno: 16.07.2009. 20:59 Autor: Naslovna strana
Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović predstavio je danas direktoru i regionalnom koordinatoru Svjetske Banke za zemlje Jugoistočne Evrope Džejn Armitaž i Stalnom predstavniku Svjetske Banke u Crnoj Gori Jan Peter Oltersu ciljeve Vlade Crne Gore u oblasti životne sredine, kao i trenutno stanje projekata čija se realizacija značajnim dijelom finansira iz sredstava Svjetske Banke.
Predstavnici Svjetske Banke su pozitivnim ocijenili napore koje Crna Gora ulaže u očuvanje kvaliteta životne sredine. Ukazali su i da je potreba očuvanja životne sredine sve više prisutna u planovima za razvoj ekonomije u mnogim zemljama u svijetu, jer očuvana životna sredina sve više predstavlja kompartaivnu prednost za privredni razvoj, a posebno razvoj turizma. Na putu ostavarenja tih ciljeva države, nadležne institucije bi trebalo posebnu pažnju da posvete edukaciji kao neophodnom uslovu za očuvanje i unaprjeđenje kvaliteta životne sredine.

Takođe je ocijenjeno da je novo Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine šansa da se obezbijedi sinergija uređenja prostora i urbanizma sa jedne i održivog razvoja i zaštite životne sredine sa druge strane. Predstavljen je i značaj ekspertskih kapaciteta za Crnu Goru u oblasti životne sredine i ukazano je da je Crna Gora napravila veliki pomak ka harmonizaciji zakonodavstva iz ove oblasti.
Na sastanku je zaključeno da je edukacijom potrebno staviti naglasak na poštovanje ove regulative, sa ciljem mijenjanja svijesti stanovništva i stavljanja do znanja koliko životna sredina i pitanje energetske efikasnosti mogu uticati na kvaliet života građana, i to ne samo u smislu sredine u kojoj živimo, nego i u poboljšanja biznis ambijenta. Razgovarano je i o budućim modelima saradnje i ukazano da je od izuzetnog načaja da Crna Gora obezbijedi kvalitetnu zaštitu i upravljanje postojećim zaštićenim područjima prije nego uđe u proceduru definisanja novih.

Ministar Gvozdenović je naglasio da bi za Crnu Goru bila veoma važna finansijska podrška Svjetske Banke u započetim projektima sanacija postojećih lokacija na kojima se odlaže otpad.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?