Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje : Radionica na temu: Uređenje prostora, izgradnja objekata i zaštita životne sredine u Crnoj Gori -Teorija i praksa, od ideje do realizacije

Objavljeno: 30.07.2009. 21:53 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine i međunarodne kompanije Arup i Savillis organizovali su radionicu na temu: Uređenje prostora, izgradnja objekata i zaštita životne sredine u Crnoj Gori -Teorija i praksa, Od ideje do realizacije.
Na radionici je međunarodnim ekspertima, predstavnicima Vlade, lokalne samouprave, domaćim i inostranim kompanijama prezentovano stanje u oblasti uredjenja prostora u Crnoj Gori (izrada planova, sprovođenje planova i uređivanje građevinskog zemljišta), izgradnji objekata (izdavanje građevinske dozvole, gradnja objekata i izdavanje upotrebne dozvole) i zaštiti životne sredine.
Cilj radionice je da se, kroz prezentaciju primjera iz prakse koji daju dobre rezultate, ali i onih koji se nijesu pokazali kao dobri u realnoj situaciji, definišu nova i još kvalitenija rješenja u susret izazovima izgradnje koji očekuju Crnu Goru u narednom periodu.
Ministar uredjenja prostora i zaštite životne sredineBranimir Gvozdenović je, otvarajući radionicu, istakao da je održivi prostorni razvoj, koji uvažava sve prirodne karakteristike Crne Gore, ali i ekonomske parametre koji moraju dovesti do toga da građani Crne Gore ostvare životni standard građana Evropske Unije, garant evropske budućnosti naših građana, posebno generacija koje dolaze.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo uređenja prostora i zaštite živote sredine imaju jasnu viziju da kroz planske dokumente i realnu izgradnju streme uravnoteženom regionalnom i ekonomskom razvoju. Prostornim planiranjem u Crnoj Gori želimo stvoriti ambijent za kvalitetniji život stanovnika što ujedno podrazumjeva i prostor za realizaciju mnogobrojnih investicija koje će tome doprinijeti. Imajući ovo u vidu Vlada CG i Ministarstvo uredjenja prostora i zaštite životne sredine čine napore da osnaže kapacitete prostornog planiranja u Crnoj Gori., istakao je Gvozdenović.

Smjernice koje su dobijene na Radionici su usmjerene i u pravcu izmjene postojće zakonske regulative u oblasti planiranja i uskladjivanja sa zakonodavstvom EU. Na sastanku je istaknut veliki napor koji je bio usmjeren u prethodnom period u cilju donosenja državnih planskih dokumenata, a posebno je naglašen značaj izrade plana za Bjelasicu i Komove, Durmitora, Skadarsko jezero i priobalni prostor- izjavio je Gvozdenović.
Na Radionici je bilo riječi i o problemu bespravne gradnje u Crnoj Gori. Naglašen je ogroman progres u toj oblasti, naročito od donosenja Krivičnog zakonika, gdje je definisano da je bespravna gradnja krivično djelo. Konstatovano je da je novi Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata eliminisao brojne barijere koje su postojale u prethodnom periodu.
Očekujem da ćemo uskoro sa Tužilštvom i Upravom policije potpisati Memorandum o zajedničkom djelovanju koji će povećati efikasnost u zaštiti prostora Crne Gore i suzbijanju pojave bespravne gradnje., kazao je ministar Gvozdenović.
Charles Weston Baker ( Čarls Veston Bejker ) rukovodilac međunarodnog odjeljenja za stambena i turistička naselja iz kompanije Savills naglasio je da Crna Gora ide u pravcu stvaranja pozitivnog okruženja za adekvatni ekonomski razvoj, a najveće bogatstvo Crne Gore na njenom putu su njena priroda, ljudi, kultura i tradicija.
Mnogi učesnici danas su pomenuli proces planiranja u Crnoj Gori. To je veoma komplikovan proces i ne može da traje kratko. Crna Gora u tom dijelu pravi prave korake, a sve u cilju stvaranja adekvatnih uslova za ekonomski razvoj. Savilis i Arup su kompanije sa globalnim iskustvom i naša je želja je da vama prenesemo svoja iskustva i znanja, to svakako radimo na projektima u Kolašinu i Ulcinju, a naročito smo ponosni na projekat Ostrvo Sveti Marko, koji će biti prvoklasna turistička destinacija i nova vrijednost za Crnu Goru., rekao je Baker.
Radionica će biti nastavljena i sjutra kada će biti prezentovana oblast životne sredine.
Kompanija Arup ima preko 10 hiljada zaposlenih u više od 90 kancelarija u 37 država a djeluje na tri glavna globalna područja izgradnja, infrastruktura i konsalting.
Kompanija Savills je ustanovljena 1855. godine i vodeća je međunarodna kompanija koja se bavi uslugama u oblasti nekretnina koja se kotira na Londonskoj berzi. Zapošljava oko 18,500 ljudi i ima 259 kancelarija u 27 država. Imaju dinamičan rast u zadnjim godinama i veoma jaku globalnu poziciju. Savills pruža profesionalne i konsultantske usluge vezane za komercijalne poslove, tržište stanova, tržište poljoprivrede i turističko tržište i sa bogatim iskustvoom u prodaji nekretnina širom UK, Evropske unije, Srednjeg istoka i Kariba postaje sinonim za luksuz u svijetu nekretnina.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?