Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan Konstitutivni sastanak Regionalnog foruma za klimatske promjene, u Kotoru, u periodu od 31. jula do 1. avgusta 2009. godine

Objavljeno: 03.08.2009. 19:15 Autor: Naslovna strana
U Kotoru je u organizaciji Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine Crne Gore, i uz podršku Kancelarije Programa za razvoj Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, u periodu od 31. jula do 1. avgusta održan Konstitutivni sastanak Regionalnog foruma za klimatske promjene. Na sastanku, kojim je predsjedavao Ministar Branimir Gvozdenović, učestvovale su Delegacije: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Nakon konsultacija na ekspertskom nivou obavljenih prvog radnog dana, ministri i šefovi delegacija Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore usvajanjem Zajedničke izjave dogovorili su uspostavljanje Regionalnog foruma za klimatske promjene, uz učešće Hrvatske u svojstvu posmatrača u radu Regionalnog foruma. Polazeći od Zajedničke izjave usvojene na Prvoj tematskoj konferenciji o klimatskim promjenama koja je održana u Sarajevu, 14. novembra 2008. godine, Regionalni forum će funkcionisati kao politička platforma za razmjenu iskustava, znanja i informacija i jačanje regionalne saradnje u pogledu suočavanja sa izazovima klimatskih promjena.

Tom prilikom ministri i šefovi delegacija donijeli su zaključke, bazirane na specifičnostima i potrebama država Jugoistočne Evrope u kontekstu realizacije daljih regionalnih programa i projekata u ovoj oblasti. Predmet posebne pažnje današenjeg sastanaka Regionalnog foruma bila su pitanja statusa pregovora u susret sastanku strana ugovornica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Kopenhagenu, kao i očekivanjima u kontekstu sprovođenja politike Evropske unije u borbi sa klimatskim promjenama, kao posebno značajnog pitanja za države Jugoistočne Evrope, koje se nalaze u procesu evropskih integracija.

Nakon razmatranja svih navedenih aspekata ocijenjeno je značajnim da države Jugoistočne Evrope sa statusom kandidata i potencijalnih kandidata preuzmu aktivno učešće u predstojećim konsultacijama sa Evropskom unijom o pitanjima borbe sa klimatskim promjenama, i intenziviranja učešća u pregovorima u okviru Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?