Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavnici Hurdzan / Fry Environmental Golf Design-a, jedne od najrenomiranijih kompanija u oblasti planiranja i projektovanja golf terena u svijetu u posjeti Ministarstvu uredjenja prostora i zaštite životne sredine

Objavljeno: 20.08.2009. 19:43 Autor: Naslovna strana
Predstavnici američke Hurdzan / Fry Environmental Golf Design kompanije, lidera u oblasti planiranja i projektovanja golf terena u svijetu, razgovarali su sa Ministrom uredjenja prostora i zaštite životne sredine Branimirom Gvozdenovićem u prostorijama Ministarstva.

Tokom sastanka izložene su generalne prednosti ali i realne mogućnosti izgradnje golf terena na tlu Crne Gore. Zaključeno je da bi dugoročni efekti izgradnje mogli da budu izuzetno značajni odnosno da bi prvoklasni golf teren postao međunarodna destinacija za odmor, koja bi u godinama koje dolaze dovela mnogo biznisa u zemlju, a hoteli i investitori turističkih destinacija bi tada imali još jedan element koji mogu da ponude gostima uz ostale usluge.

Predstavnici Hyrdzan/Fry Designa izložili su da je najvažnija karakteristika sjajnog ugođaja u golfu pogled u okviru terena i sa terena i da Crna Gora stoga ima veliki potencijal da postane nova Meka za igrače golfa.

Kompletna potencijalna izgradnja golf terena će se sagledati kroz ekološku prizmu rekao je Gvozdenović. On je takdje naglasio važnost postojanja plana za razvoj golfa u Crnoj Gori kao produžetka Prostonog Plana Crne Gore s obzirom da trenutno ne postoji plan definisanja lokacija za golf terene. Cilj plana bio bi davanje najviših standarda, eko-odnosa prema izgradnji terena, pozicioniranje mogućih lokacija, objašnjavanje benefita, definisanje odnosa izmedju terena i turizma i dr.

Predstavnici Hurdzan / Fry Golf Designa složili su se da je takva studija izvodljiva i da se, u partnerstvu sa projektantima, tereni mogu projektovati sa povoljnom finansijskom konstrukcijom, a istovremeno tako da se u potpunosti očuva otvorena priroda za divlje životinje, da se poveća vegetacija kojom se smanjuje dejstvo gasova sa efektom staklene bašte, da se spriječi erozija i skupljaju vode koje prirodno otiču. Što se tiče projektovanja terena u eko-svijetlu, izloženo je da su moderne tehnike projektovanja ekoloških golf terena takve da smanjuju korišćenje vode, đubriva, pesticida i fosilnih goriva i da su, u poređenju sa drugim vrstama uređenja prostora, golf tereni jedni od najboljih čuvara životne sredine. Učesnici na sastanku složili su se da golf teren, kad je adekvatno projektovan, izgrađen i vođen, može da bude i ogromno ekološko bogatstvo; naročito na raznolikim crnogorskim pejzažima sa umjerenom klimom.

Na kraju sastanka, zaključeno je da Crna Gora ima potecijala za izgradnju golf terena, da bi to umnogome doprinijelo razvoju biznisa zemlje, privlačenju investicija, razvoju turizma, povećanju radnih mjesta za lokalno stanovništvo, ali da je, na prvom mjestu potrebno sprovesti opsežna istraživanja potencijalnih lokacija sa stručnog i posebno ekološkog aspekta i na osnovu dobijenih informacija sačiniti dalji plan djelovanja.

Kompanija Hurdzan / Fry Environmental Golf Design osnovana 1957. lider je u oblasti planiranja i projektovanja golf terena u svijetu. Radi na četiri kontinenta, na projektima u J.Koreji, Tajlandu, Kostarici, Italiji, Francuskoj, Portugalu, Sicliji.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?