Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održano treće zasijedanje savjetodavnog odbora UN HABITAT-a za zemlje Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope

Objavljeno: 08.09.2009. 21:43 Autor: Naslovna strana
Delegacija Crne Gore, predvođena Markom Vujovićem, pomoćnikom Ministra uređenja prostora i zaštitu životne sredine, prisustvovala je trećem zasijedanju Savjetodavnog odbora UN HABITAT-a (Program za naseobine Ujedinjenih Nacija) za zemlje Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope, a koji koje je održano 07.09.2009. godine u Varšavi, Poljska.

Na zasijedanju su, osim predstavnika Crne Gore bili prisutni i predstavnici Češke, Bjelorusije, Mađarske, Rumunije, Rusije, Poljske, Gruzije, Letonije, Slovačke, kao i predstavnici zemalja iz regiona.

Delegacija Crne Gore je predstavila trenutnu situaciju u oblasti stanovanja u našoj zemlji i prezentovala brojne tekuće i planirane projekte kojima će se u znatnoj mjeri unaprijediti ova oblast. U neposrednoj komunikaciji sa predstavnicima zemalja učesnica razmijenjena su iskustva o projektima koji se realizuju u ovim zemljama i razgovaralo se o realizaciji projekata regionalnog karaktera.

Takođe, Savjetodavni odbor usvojio je četiri značajna dokumenta kojima je zauzet jasan stav zemalja članica odbora u pravcu inteziviranja aktivnosti u dijelu održivog urbanog razvoja, obezbjeđenja uslova za finansiranje i realizaciju projekata rješavanja stambenih pitanja građana pod povoljnim uslovima, podrške povlašćenim zakupodavnim odnosima, kao i podrške zemljama Centalne, Istočne i Jugoistočne Evrope u pravcu implementacije Deklaracija iz Roterdama, Bristola i Lajpciga.

Konačno, zaključeno je da će UN HABITAT nastaviti sa podrškom projektima jačanja kapaciteta lokalnih samouprava, kao i projektima rješavanja pitanja neformalnih naselja, shodno Bečkoj deklaraciji, čiji je potpisnik i Crna Gora.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?