Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine organizovalo Seminar "Prezentacija mogućnosti u okviru prve i druge komponente Instrumenta za predpristupnu podršku

Objavljeno: 09.09.2009. 22:08 Autor: Naslovna strana
Seminar pod nazivom "Prezentacija mogućnosti u okviru prve i druge komponente Instrumenta za predpristupnu podršku, koji je odrzan danas u Ministarstvu uredjenja prostora i zaštite žiotne sredine otvorio je Siniša Stanković, pomoćnik ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine. Danasnjem sastanku prisustvovali su pored predstavnika ministarstva i predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine dok su predavanja održali predstavnici Ministarstva za evropske integracije. .Na seminaru su prezentovane mogućnosti korišćenja kao i načini dolaženja do sredstava IPA fondova.

Crna Gora će za nekoliko mjeseci dobiti prve milione iz Evropske unije kroz novi program pomoći - Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA - Instrument for Pre Accession Assistance) koji predstavlja objedinjeni nastavak dosadašnjih programa (CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD) namijenjenih državama koje pretenduju da postanu članice EU. Time se ulazi u svojevrstan tok kada će joj, kako napreduje ka Briselu, biti na raspolaganju sve više novca, a Crna Gora će, sa druge strane, pokazati da li može i umije da prijavljuje kvalitetne projekte i da ih realizuje.

EK je za period 2007 - 2010. godine za Crnu Goru opredijelila 131, 3 miliona eura što je u regionu zapadnog Balkana čini državom sa najvećom evropskom pomoći po glavi stanovnika.

Crnoj Gori dvije komponente

Crna Gora, kao i ostale države potencijalni kandidati za članstvo u EU (Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija), ima pravo na sredstva iz dvije komponente IPA programa 1. podrška tranziciji i izgradnja institucija, 2. te regionalna i prekogranična saradnja.

Države koje imaju status kandidata (Hrvatska, Makedonija, Turska) mogu da koriste preostale tri komponente - regionalni razvoj, razvoj ljudskih resursa i ruralni razvoj. Peta komponenta daje najviše novca.

Komponenta koja se odnosi na podršku tranziciji i razvoju institucija je namijenjena ministarstvima i njenim organima, dok su korisnici sredstava druge komponente neprofitne organizacije, lokalna samouprava, nevladin sektor, udruženja,asocijacije.

Projekti idu u Brisel na provjeru

Ministarstva i njihove uprave dostavljaju projekte Sekretarijatu za evropske integracije koji ih prosljeđuje Delegaciji Evropske komisije u Podgorici, da bi se filtrirali oni najbolji i najpotrebniji.

Nakon toga prijedlozi projekata se šalju Evropskoj komisiji u Brisel koja daje posljednju riječ da li ih treba odobriti. Kada se odobre sredstva, ostaje još formalni korak da EK i država koja je u procesu pristupanja potpišu finansijski sporazum.
Novac je državi dostupan u roku od četiri do šest mjeseci.

Projekat za koji je do sada Crna Gora dobila najviše novca iz IPA 2007 je "Jačanje infrastrukture i menadžmenta sektora saobraćaja" koji obuhvata izgradnju podgoričke mini obilaznice (za šta je planirano četiri miliona eura) i jačanje administrativnih kapaciteta u Ministarstvu saobraćaja, Upravu za civilno vazduhoplovstvo, lučkoj i pomorskoj upravu, a oni bi trebalo da dobiju 2,2 miliona eura.

Dugoročni cilj brisanje granica

Kada je riječ o drugoj komponenti - prekogranična i regionalna saradnja koja za dugoročni cilj ima brisanje granica, Crna Gora učestvuje u sedam projekata. Od tog broja je pet susjedskih, a dva transnacionalna. U susjedskim projektima, naša država učestvuje sa Hrvatskom, Srbijom, BiH, Albanijom, a Italija je nosilac projekta jadranske prekogranične saradnje.

Dva regionalna projekta u kojima Crna Gora učestvuje su Program saradnje jugoistočne Evrope (SEEC) i Mediteranski projekat u kojem su učesnice države članice EU, osim Crne Gore i Hrvatske.

Kako bi se pruži pomoć potencijalnim aplikantima za projekte od interesa za Crnu Goru i Hrvatsku u Kotoru će biti otvoren zajednički tehnički sekretarijat Potencijalni aplikanti moraju imati partnera u drugoj državi, u ovom slučaju u Hrvatskoj, da bi projekat bio odobren.

Dio sredstava IPA 2007, oko 15%, biće namijenjen za otvaranje tehničkih sekretarijata, dok će ostalo biti utrošeno na projekte.O tome koji će projekti biti finansirani, odluku donosi Zajednički komitet za praćenje (primjera radi Hrvatske i Crne Gore) koji će se sastojati od po sedam članova sa obje strane.
Namjera je da se na osnovu realizacije regionalnih projekata stvore trajna partnerstva.

Krajnji cilj ovih projekata i fondova za regionalni razvoj je brisanje čistih nacionalnih granica u Evropi, Ministarstvo za evropske integracije i Vlada Crne Gore pripremaju se za uvođenje Decentralizovanog sistema upravljanja (DIS) sredstvima IPA fonda. To znači da će u budućnosti Crna Gora u potpunosti samostalno raditi cjelokupni dio obimnog ciklusa koji se sastoji od identifikacije, programiranja, realizacije do monitoringa i evaluacije projekta koji se finansiraju
iz evropskih fondova.

Sada se to radi u centralizovanom sistemu upravljanja gdje je u nadležnosti Evropske komisije da sprovodi nabavku, ugovaranje i plaćanje aktivnosti programa. Svrha DIS-a je postepeno priprema državu koja pretenduje da postane članica EU da preuzme odgovornosti za upravljanje evropskim fondovima nakon ulaska u EU.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?