Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Pomoćnik ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine Siniša Stanković je danas, u svojstvu šefa delegacije Vlade Crne Gore, istupao na plenarnom zasijedanju 53. Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku

Objavljeno: 16.09.2009. 16:40 Autor: Naslovna strana
Pomoćnik Stanković je u svom istupanju pozdravio izbor novog generealnog direktora Agencije Jukije Amana i zahvalio se dosadašnjem direktoru dr Mohamedu ElBaradeju na posvećenosti i uspješnom rukovođenju MAAE. Osvrnuvši se na prošlogodišnje potpisivanje Programa za zemlju, koji predstavlja osnovni dokument za sprovođenje tehničke saradnje sa Agencijom, pomoćnik Stanković je istako značaj podrške koju MAAE pruža Crnoj Gori u izgradnji zakonodavnog i institucionalnog okvira u oblasti zaštite od jonizujućeg zračenja i radijacione sigurnosti i bezbjednosti. Vezano za oblast primjene nuklearne tehnologije u medicini, koja predstavlja jedan od najznačajnijih programa podrške MAAE, šef delegacije upoznao je Generalnu konferenciju sa palnovima Vlade Crne Gore o izgradnji nove Onkološke klinike.

U toku jučerašnjeg i današnjeg dana delegacija Vlade Crne Gore je imala bilateralne sastanke sa predstavnicima Odjeljenja za Tehničku saradnju za Evropu, predstavnicima Odjeljenja za nuklearnu sigurnost i bezbjednost i delegacijom Republike Makedonije.

Tokom sastanaka sa predstavnicima Agencije za atomsku energiju razgovarno je o realizaciji više projekata koji su finansijski podržani od strane Agencije. Tom prilikom je iskazano zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom i dogovorene buduće aktivnosti za finalizaciju ovih projekata. Takođe je razgovarano i o aktivnostima u oblasti nuklerane sigurnosti i bezbjednost, odnosno potrebi da Crna Gora potvrdi važne međunarodne sporazume u ovoj oblasti.

Sa predstavnicima Republike Makedonije vođen je sastanak na temu mogućeg potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između makedonske Direkcije za nuklearnu sigurnost i crnogorske Agencije za zaštitu životne sredine.

Do kraja zasijedanja 53. Generalne konferencije MAAE delegacija će učestvovati na sastanku članica Baze podataka o nedozvoljenom promet nuklearnog i radioaktivnog materijala, naučnom forumu i sastanku o kreiranju politike u oblasti upotrebe nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe i upravljanja radioaktivnim otpadom.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?