Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar uređenja prostora i zaštite životne Branimir Gvozdenović i izvršna direktorka RECa, g-đa Marta Szigerti Bonifert otvorili konferenciju posvećenu održivom razvoju sliva rijeke Drine

Objavljeno: 16.09.2009. 18:22 Autor: Naslovna strana
Konferenciju posvećenu održivom razvoju sliva rijeke Drine, koju organizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), otvorio je danas ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine u Vladi Crne Gore, g-din Branimir Gvozdenović i izvršna direktorka RECa, g-đa Marta Szigerti Bonifert.
Konferencija ima za cilj da promoviše najnoviju saradnju za jačanje prekograničnih aktivnosti za očuvanje basena rijeke Drine, a uz finansijsku pomoć nadležnih ministarstava Vlade Finske i Vlade Kraljevine Norveške, kroz projekte: Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava koje se nalaze u slivu rijeke Drine, opštine iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u oblastima racionalnog korišćenja i zaštite vodnih resursa i aktivnosti koji se odnose na zaštiti biodiverziteta u ovom područiju i Edukacija za održivi razvoj na Zapadnom Balkanu
Organizacije čija misija i struktura omogućavaju i olakšavaju regionalnu i prekograničnu saradnju su važni partneri Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine na putu očuvanja prirodnih resursa i njihovog održivog korištenja. Jedna od njih, je svakako Regionalni centar za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu (REC), čija mreža kancelarija, ekspertska znanja i iskustvo u oblasti zaštite životne sredine, održivog razvoja, harmonizacije zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, premošćavanje barijera u prekograničnoj saradnji, edukacija u oblastima održivog razvoja i upravljanja prirodnim resursima, predstavlja vrijedan zalog koji svima nama daje značajnu pomoć u naporima za obezbjeđivanje, kako unutrašnjeg razvoja, tako i daljeg jačanja stabilnosti regiona, izjavio je ministar Gvozdenović.
Gvozdenović je takodje najavio da će se, uz podršku finskog Ministarstva spoljnih poslova realizovati projekat Edukacija za održivi razvoj na Zapadnom Balkanu. Cilj projekta je unaprijeđenje praktičnih nastavnih aktivnosti u oblasti održivog razvoja u školama i zajednicama koje se nalaze u basenu rijeke Drine. Nije potrebno naglašavati koliki uticaj mogu imati aktivnosti koje se odnose na vaspitanje i obrazovanje generacija od kojih smo pozajmili prostore na kojima živimo, za očuvanje životne sredine i opšte blagostanje. Principi održivog razvoja trebaju da budu utkani u ukupni ambijent i djelovanje svakog pojedinca i svih struktura javne uprave država u regionu i šire, a ovaj projekat je jedan od koraka na tom putu, rako je Gvozdenović.
Prekogranična saradnja, lokalni razvoj, edukacija u oblastima održivog razvoja i upravljanja prirodnim resursima, teme REC-ovih projekata, su elementi neophodni za postizanje održivosti, kako pojedinačnih zemalja, tako i čitavog regiona, a sve u korist resursa čije odrzivo korišćenje poboljšava kvalitet života i utiče na održivi ekononski razvoj.
Konferencija koja je okupila predstavnike relevantnih Ministarstava Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, predstavanike opština iz sliva rijeke Drine, održana je u Hotelu Meastral, 16.septembra.2009.godine sa početkom u 9 30 sati.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?