Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Prezentacija- Golf efekti na životnu sredinu i turizam u Grnoj Gori

Objavljeno: 18.09.2009. 19:02 Autor: Naslovna strana
U petak, 18. septembra, u prostorijama Premijer Apart hotela, održana je prezentacija Dr. Michael Hurdzana, međunarodno priznatog autoriteta za ekološka pitanja vezana za golf terene, stručnjaka koji je 2007. dobio nagradu Donald Ross kao najviše priznanje koje dodjeljuje američko Društvo arhitekata za golf terene i partnera u kompaniji Hurdzan/Fry Environmental Golf Course Design. Ovoj kompaniji upravo je dodijeljena Zelena nagrada u kategoriji "Product - Service -Provider" magazina Golf Inc 2009.

Prezentaciju je otvorio Ministar uredjenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović, koji je u uvodnom izlaganju naglasio da: Vlada Crne Gore i Ministarstvo uređenja prostora i zaštitu živote sredine imaju jasnu viziju da kroz planske dokumente i realnu izgradnju streme uravnoteženom regionalnom i ekonomskom razvoju. Prostornim planiranjem u Crnoj Gori želimo stvoriti ambijent za kvalitetniji život stanovnika što ujedno podrazumjeva i prostor za realizaciju mnogobrojnih investicija koje će tome doprinijeti.

Na prezentaciji su bile izložene generalne informacije vezane za izgradnju golf terena, čiji bi dugoročni efekti izgradnje mogli bi biti od izuzetnog značaja, odnosno, prvoklasni golf teren bi postao međunarodna destinacija za odmor, koja bi u godinama koje dolaze dovela značajan broj investitora i gostiju u zemlju, a hoteli bi tada imali još jedan element koji mogu da ponude gostima uz ostale usluge.

Gvozdenović je takodje naglasio da: Master plan razvoja turizma do 2020. godine definiše da objekti za nautički, zdravstveni i velnes turizam, zimske sportove i Golf privlače visokoplatežne goste i jačaju međunarodni ugled. Raznolikost ponude, visoki standardi, kvalitet obuke i usluga, po i dalje konkurentnim cijenama, su značajno povećali zaposlenost, prihode pojedinaca i životni standard. Crna Gora je prerasla u tržište orijentisano na visokokvalitetnu destinaciju sa strogo zaštićenim prirodnim i kulturnim karakteristikama, koje garantuju privlačnost zemlje u budućnosti i očuvanje resursa za buduće generacije.

"Naša briga da budemo bolji prijatelji životnoj sredini kao kompanija, ogleda se u našim dizajnima terena. Naš cilj je da stvorimo tržišno konkurentan teren za golf koji zahtijeva malo navodnjavanja, đubriva, pesticida i izvora energije u odnosu na naše konkurente. Jedinstveno smo kvalifikovani u pogledu obrazovanja, iskustva i filozofije da isporučimo teren koji će poštovati životnu sredinu na datoj lokaciji", izjavio je Hurdzan.

Zaključeno je da golf može da bude izuzetno snažna ekonomska sila zato što golferi u načelu imaju puno prihoda i vremena koje mogu da troše po svom nahođenju, a analize pokazuju da je mogućnost da igraju golf jedan od faktora koje veliki broj turista najviši cijene kada odlučuje gdje da ode.

Hudrzan je izložio stav da je golf ne samo da je veliki ekonomski pokretač, već, kad je adekvatno projektovan, izgrađen i vođen, može da bude i ogromno ekološko bogatstvo; naročito na raznolikim crnogorskim pejzažima sa umjerenom klimom. Golf tereni predstavljaju održavane otvorene postore koji proizvode kiseonik, smanjuju ugljenik, hvataju i filtriraju prirodne padavine, eliminišu eroziju i uvećavaju biološki diverzitet ekosistema.

Predstavnici Hurdzan/Fry-a prezentovali su mogućnost da tereni budu projektovani sa povoljnom finansijskom konstrukcijom, a istovremeno tako da se u potpunosti očuva otvorena priroda za divlje životinje, poveća vegetacija kojom se smanjuje dejstvo gasova sa efektom staklene bašte, spriječi erozija i skupljanje voda koje prirodno otiču.

Hurdzan Fry dizajnirao je oko 250 golf terena širom svijeta. Dana Fry, Hurdzanov poslovni partner posjetio je Crnu Goru dva puta u julu 2009. godine i tokom druge posjete Fry kada je, na sastanku sa ministrom Gvozdenovićem izjavio "Vjerujem da s obzirom na prirodne ljepote i topografiju terena neki od najboljih i za životnu sredinu optimalnih golf terena na svijetu mogli bi biti izgrađeni u Crnoj Gori, ukoliko se to učini na pravi način."

Kompanija Hurdzan / Fry Environmental Golf Design osnovana 1957. i jedna je od vodećih u planiranju i projektovanju golf terena u svijetu. Radi na četiri kontinenta, na projektima u J.Koreji, Tajlandu, Kostarici, Italiji, Francuskoj, Portugalu, Sicliji.

Prezentacije:

Razvoj i rast golfa
Dizajn golf terena
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?