Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje:18 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom

Objavljeno: 20.09.2009. 18:16 Autor: Naslovna strana
Danas se navršava 18 godina od kako je Skupština Crne Gore usvojila Deklaraciju o proglašenju Crne Gore ekološkom državom. Ovim činom definisano je esencijalno razvojno oporedjeljenje države, kada je riječ o odnosu prema prirodnim i ukupnim prostprnim vrijednostima Crne Gore. Činjenica je da je, taj akt, ojačao spoznaju važnosti životne sredine i njene ekološke suštine. Crna Gora koja, na malom prostoru, integriše fascinantne prirodne raznolikosti, zaslužila je da se naslijeđene devastacije okoline saniraju a buduće onemoguće, i da se njen ekonomski i društveni razvoj harmonizuje sa savremenim poimanjem odnosa čovjeka i u kojem živi.

Danas je uvažavanje ekoloških postulata postalo prioritetna dokrina na globalnom nivou. U tom konstekstu, i Crna Gora nastoji da, u svakom aspektu svog razvoja, zaštitu životne sredine tretira sa najvišim mogućim prioritetom. Treba razumjeti da se ekološkom državom ne može postati bilo kakvim deklarativnim aktom, jer se radi o procesu kojim će se anulirati zatečeni ekološki probleme i onemogućiti nastanak novih. Za taj process, pored vremena, novca i institucionalnih napora, potrebna je puna svijest o važnosti ovih pitanja kod svih društvenih stuktura i svakog građanina ponaosob.

Naše opredjeljenje ka konceptu održivog razvoja zapravo predstavlja operativan ishod Deklaracije o Crnoj Gori kao ekološkoj državi. Ovaj koncept zahtjeva sinhronizaciju razvojnih potreba i zaštite životne sredine. Održivi razvoj predstavlja okvir zbog koga se kapitalni objekti ovdje više ne mogu graditi bez prethodnog verifikovanja njihovog ekoloških i proističućih utucaja na ambijent. Intenzivan privredni razvoj koji je Crnoj Gori i te kako potreban, mora uvažiti svjetske standardne u zaštiti životne sredine i odnosu prema prirodnim reaursima.

Saznanje da mudre razvojne odluke, ne samo da čuvaju, nego i unapređuju kvalitet životne sredine, otvara široki prostor za djelovanje crnogorskog društva u ostvarenju ciljeva utvrđenih Deklaracijom.

Crna Gora postoji vjekovima, a vjekovi su i pred njom. Zbog toga, svaka generacija ima obavezu da ostavi svoj trag u ekološkom napretku svoje države.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?