Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Zaboravi auto, pokreni sebe! Svjetski dan bez automobila

Objavljeno: 21.09.2009. 21:51 Autor: Naslovna strana
Povodom Svjetskog dana bez automobila, 22. septembra Ministarstvo uredjenja prostora i zaštite životne sredine pozvalo je sve lokalne samouprave, nevladine organizacije, i prije svega gradjane Crne Gore da se pridruže ovoj akciji i daju svoj doprinos smanjenju zagađenja izazvanog izduvnim gasovima.
Pozivu su se za sada odazvale opštine Tivat i Bar i Glavni grad Podgorica.

Tim povodom u Podgorici će za saobraćaj biti zatvoreno glavno gradsko jezgro, od 10 12 sati, a u saradnji sa Dječjim savezom organizovana je i prigodna manifestacija za djecu sa skečom NIKO NIJE SAVRSEN i sa recitacijama na temu ekologije, a prisutne će pozdraviti ministar Branimir Gvozdenović i pomoćnik ministra Siniša Stanković.
Na trgu Republike CETI ( Centar za ekotoksikoloska ispitivanja) postaviće vozilo za praćenja kvaliteta vazduha, u cilju obavještavanja javnosti o kvalitetu vazduha u tom periodu i smanjenju zagadjenja.
Mobilni operateri Promonte, T-mobile i M-tel poslaće sms poruke Zaboravi auto, pokreni sebe! Svjetski dan bez automobila , svim korisnicima kako bi se gradjani motivisali da makar tog dana ne koriste automobile već javni prevoz, da se vrate pješačenju ili, gdje je to moguće koriste bicikl.
Informsani smo da će se akciji pridružiti i NVO Green houm koja će dijeliti letke i postaviti informativni pult.
Akciji će se pridružiti i zaposleni Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine, Hidrometeorološki zavod, CETI ( Centar za ekotoksikoloska ispitivanja) i Nacionalni parkovi.
Medjunarodni dan bez automobila ove godine se obilježava u više od 1500 evropskih gradova, čime se želi upozoriti da su gradovi zakrčeni automobilima ozbiljno zagađeni izduvnim gasovima i izloženi buci, a građani se žele podstaći da više koriste bicikle i javni prevoz i da se vrate pješačenju.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?