Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava : Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine i UNDP predstavljaju zajedničke projekte

Objavljeno: 28.09.2009. 21:57 Autor: Naslovna strana
Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović i stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Aleksandar Avanesov održaće sjutra, 29. septembra, u zgradi Vlade koordinacioni sastanak na kome će razmijeniti mišljenja o dosadašnjem napretku i analizirati buduće zajedničke projekte u oblasti uređenja prostora i zaštite životne sredine.

Nakon sastanka, u pres sali zgrade Vlade u 10 sati, biće organizovana konferencija za medije na kojoj će govoriti ministar Gvozdenović i stalni koordinator Sistema UN i stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori, Aleksandar Avanesov .

Snimatelji i kamermani mogu snimiti dio sastanka ( sala 167, I sprat, zgrada Vlade ), u 09: 45 .
Za praćenje događaja neophodno je akreditovati se na telefon 242 566 .


Zajednički projekti i planovi Ministarstva za uređenje prostora i zaštite životne sredine i Kancelarije UNDP u Crnoj Gori:

Prostorno planiranje

Pored finansijske i tehničke podrške za izradu Prostorno urbanističkih planova za jedanaest opština na sjeveru Crne Gore i opštinu Cetinje, UNDP će pružiti stručnu i finansijsku podršku Ministarstvu pri izradi Prostornog plana posebne namjene za područje Durmitora.

Takođe, Ministarstvo i UNDP će nastaviti saradnju na poboljšanju zakonske regulative koja se tiče uređenja prostora kroz izradu relevantnih podzakonskih akata i pravilnika u cilju eliminisanja biznis barijera i prilagođavanja standardima Evropske unije.

UNDP i Ministarstvo će i u budućnosti raditi na jačanju kapaciteta u oblasti uređenja prostora na lokalnom i državnom nivou, a planirana je i izrada Studije za procjenu personalnih kapaciteta u oblasti uređenja prostora, u svrhu formiranja strategije kvalitetnog stručnog usavršavanja i zadržavanja mladih kadrova iz navedenih oblasti.

Navedene aktivnosti koje Ministarstvo i UNDP sprovode u oblasti uređenja prostora su dio projekta Podrška prostornom planiranju u Crnoj Gori kojeg finansira Švedska agencija za međunarodnu pomoć i saradnju (SIDA).


Zaštita životne sredine

Pored projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, klimatskih promjena i sistema zaštićenih područja, koje UNDP sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom, u planu je i više novih projekata koji se odnose na finansiranje u oblasti zaštićenih područja, kao i na izradu takozvane Strategije 5 Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) za Crnu Goru, a očekuje se i nastavak projekta pod nazivom Izvještaj o samostalnoj procjeni nacionalnog kapaciteta (NCSA) - Set indikatora u oblasti životne sredine. Takođe, u planu je intenzivniji rad na organizovanju donatorske koordinacije u oblasti zaštićenih područja.

Regionalni programi zaštite životne sredine

Crna Gora upravlja Regionalnim programom za sanaciju ekoloških crnih tačaka, vrijednim 15 miliona eura, koji obuhvata 6 zemalja i teritorija Zapadnog Balkana, a od novembra 2007. godine Kancelarija UNDP u Crnoj Gori ga uspješno sprovodi i koordinira. U okviru ovog programa sprovodi se projekat sanacije jalovišta rudnika u Mojkovcu i napredak je očigledan. U cilju promovisanja rezultata postignutih u okviru ovog regionalnog programa, Crna Gora će 19. novembra ove godine biti domaćin regionalne konferencije posvećene izazovima i prioritetima u vezi sa sanacijom ekoloških crnih tačaka.

Na osnovu pozitivnog iskustva iz Regionalnog programa za životnu sredinu na Zapadnom Balkanu, Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine i UNDP su razvili tri nova regionalna programa koji se tiču klimatskih promjena, evaluacije vrijednosti ekosistemskih usluga i sanacije ekoloških crnih tačaka. Takođe, Ministarstvo i UNDP zajednički rade na promociji Crne Gore kao centra za sprovođenje i koordinaciju regionalnih (zapadnobalkanskih) inicijativa i projekata. Predstojeća regionalna konferencija o klimatskim promjenama, na kojoj će UNDP imati svog predstavnika, kao i činjenica da je Crna Gora, uz podršku UNDP bila domaćin konstituisanja Regionalnog foruma o klimatskim promjenama, dodatna su dva primjera koja potvrđuju da Crna Gora preuzima vođstvo u regionu u pogledu održivog razvoja.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?