Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Crnogorska delegacija na sastanku Mediteranske komisije za održivi razvoj

Objavljeno: 30.09.2009. 21:08 Autor: Naslovna strana
Trinaesti sastanak Mediteranske komisije za održivi razvoj (MCSD), koja je 1995. godine osnovana u okviru Mediternskog akcionog plana Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UNEP/MAP), održava se u Kairu od 28-30. septembra 2009. godine. Jelena Knežević, predstavnik Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine, u svojstvu člana Komisije, predstavlja Crnu Goru na ovom sastanku. Glavna tema ovogodišnjeg zasijedanja odnosi se na definisanje pristupa i konkretnih aktivnosti u pogledu implementacije mjera sadržanih u Mediteranskoj strategiji održivog razvoja koje se odnose na suočavanje sa uticajem klimatskih promjena. Ovo naročito u kontekstu primjene mjera adaptcije kroz izradu regionalnog akcionog plana za adaptaciju polazeći od činjenice da je region Mediterana prepoznat kao posebno vulnerabilno područje sa aspekta uticaja klimatskih promjena.

Crna Gora je izabrana za potpredsjedavajućeg ovog sastanka, i za član Upravnog odbora Mediteranske komisije u predstojećem dvogodišnjem periodu. Pored Crne Gore za članove Upravnog odbora izabrani su predstavnici Egipta, Grčke, Španije, i Maroka, kao i po jedan predstavnnik iz oblasti nauke, nevladinog i biznis sektora, te predstavnik lokalnih zajednica.

Tokom dva dana rada Komisije razmatrani su postojeći mehanizmi regionalne saradnje i mogućnosti unaprjeđenja primjene instrumenata za adaptaciju i ublaživanje uticaja klimatskih promjena na marinski biodiverzitet i sektore koji su najpodložniji negativnom uticaju klimatskih promjena. S tim u vezi, razmotrena je uloga Mediteranske komisije i ukupnog MAP sistema sa aspekta doprinosa efikasnijem sprovođenju Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC). Odlučeno je da će pod koordinacijom Mediteranske komisije biti izrađen Regionalni akcioni plan za adaptaciju kroz sprovođenje otvorenog participativnog procesa uz mogućnost učešća svih zainteresovanih strana.

Prvog dana rada Komisije, u okviru sesije Izazovi i odgovori na adaptacije u kontekstu nacionalnih strategija održivog razvoja, Crna Gora je predstavila svoja dosadašnja iskustva i dostignuća u oblasti klimatskih promjena kako na nacionalnom planu, tako i u širem regionalnom kontekstu. Akcentovan je značaj realizacije CDM projekata i primjene ostalih instrumenata i mehanizama dostupnih u okviru UNFCCC konvencije, naročito sa aspekta uspostavljanja novih instrumenata finansiranja aktivnosti na nacionalnom i regionalnom nivou. Posebna pažnja posvećena je značaju regionalne saradnje u implementaciji mjera adaptacije i ublažavanja. Regionalni forum za klimatske promjene, kome je Crna Gora zemlja domaćin, Regionalni program za klimatske promjene iniciran u okviru saradnje sa UNDPem, te organizacija Konferencije o klimatskim promjenama i održivom razvoju navedeni su kao pozitivni oblici saradnje među državama Jugo-istočne Evrope i regiona Mediterana. Istaknut je značaj ovih aktivnosti u kontekstu postizanja dogovora na međunarodnom nivou o post Kjoto periodu.

Preporučeno je da zaključci Komisije budu jedan od polaznih dokumenata za pripremu učešća nacionalnih delegacija na Konferencije o klimatskim promjenama koja će biti održana u decembru ove godine o u Kopenhagenu.

Na trinaestom sastanku Mediteranske komisije usvojen je Program rada u predstojećem dvogodišnejm periodu koji će biti dostavljen na potvrđivanje ministrima za životnu sredinu država Mediterana na predstojećem Sastanku strana ugovornica Barselonske konvencije.

Sastanku prisustvuje i Bosiljka Vuković, predstavnik Kancelarije za održivi razvoj.

























Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?