Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan radni doručak sa novinarima

Objavljeno: 12.10.2009. 20:50 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine organizovalo je danas radni doručak sa novinarima o međunarodnoj konferenciji Klimatske promjene i održivi razvoj u Mediteranskom regionu i Jugoistočnoj Evropi, koja će 16. i 17. oktobra biti održana u Budvi.

Na konferenciji će učestvovati više od 300 učesnika, predstavnika zemalja regiona i jugoistočne Evrope, državnih zvaničnika, međunarodnih organizacija evropskih institucija.

Konferencijom, koja je rezultat inicijative Crne Gore aplicirane prije dvije godine na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, obilježavaju se tri godine od kada je Crna Gora kao nezavisna država, sukcesijom ratifikovala Konvenciju o klimi UNFCCC, a punopravna potpisinica postala u januaru 2007. godine, saopštio je na radnom doručku pomoćnik ministra zaštite životne sredine, Siniša Stanković.

On je podsjetio da je Crna Gora stekla pravo na finansijsku podršku iz namjenskih fondova uspostavljenih u okviru Konvencije, čije funkcije izvršava Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Crna Gora je stekla i pravo da izvršava preuzete obaveze u onoj mjeri u kojoj bude dobila finansijsku podršku, koju treba da obezbijede razvijene zemlje, pri čemu će se u punoj mjeri uzimati u obzir društvenoekonomski razvoj i prioriteti zemalja u razvoju, navela je savjetnica u Ministarstvu Sanja Pavićević.

Konferencija predstavlja priliku za razmjenu znanja i iskustava predstavnika zemalja učesnica, kao i identifikaciju modela za uspješno sprovođenje mjera adaptacije i prevencije u sektoru za turističko i prostorno planiranje.

Namjera organizatora je i da podstakne izgradnju partnerstva sa ciljem ojačavanja tehničke i finansijske mogućnosti realizacije mjera, u kontekstu regionalnih i nacionalnih prioriteta.

Ministri, predstavnici evropskih institucija i drugi zvaničnici govoriće o izazovima klimatskih promjena u Mediteranskom regionu, njihovom uticaju i potrebi za adaptaciju i smanjenje njihovih posljedica.

Konferenciju, koju će otvoriti premijer Milo Đukanović, organizuju crnogorsko Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine i Ministarstvo za životnu sredinu Italije.

Na konferenciji će, osim Đukanovića, govoriti crnogorski ministri zaštite živote sredine i turizma Branimir Gvozdenović i Predrag Nenezić, njihove kolege iz Slovenije, Makedonije, Srbije i Alžira, Viktor Erjavec, Nexati Jakupi, Oliver Dulić, Chakib Khelil, državni sekretar italijansakog ministarstva za zaštitu životne sredine kopna i mora, Roberto Menia, italijanski ambasador u Crnoj Gori Serđo Barbanti i drugi zvaničnici.

Za praćenje događaja akreditovani su svi domaći i najvažniji regionalni mediji, poput B92, TV Nova, Gazeta Sqiptare i makedonskog Dnevnika, kao i novinari italijanskih medija, među kojima su RAI i Il Sore 24 Ore.

Preuzmite prezentaciju ovdje --->>>Download
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?