Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održan prvi sastanak Regionalnog foruma za klimatske promjene

Objavljeno: 16.10.2009. 00:38 Autor: Naslovna strana
Danas je u Budvi održan prvi sastanak Regionalnog foruma za klimatske promjene, kojim je predsjedavao ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Crne Gore Branimir Gvozdenović. U radu Foruma učestvovale su delegacije Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i ministar zaštite životne sredine i prostoronog planiranja Republike Makedonije Nedžat Jakupi. Na sjednici je usvojen dokument koji se odnosi na strukturu i način rada Foruma, kao političke platforme za razmjenu informacija i iskustava i unapređivanje regionalne saradnje u suočavanja sa izazovima klimatskih promjena.

Zemlje koje učestvuju u radu Foruma iskazale su spremnost da transponuju i postepeno sprovode energetsko-klimatski paket i sa njim povezani zakondavni paket mjera EU, kao vid podrške u izgradnji kapaciteta zemalja kandidata i potencijalnih kandidata iz Jugoistočne Evrope, slijedeći dinamiku procesa pristupanja EU.

U susret XV zasjedanju zemalja potpisnica Okvirne konvencije Ujedinjenih Nacija o klimatskim promjenama, koje će se održati u Kopenhagenu, rečeno je da zemlje koje učestvuju u radu Regionalnog foruma nijesu u mogućnosti da u ovom trenutku preuzmu obavezu za kvantifikovano smanjenje emisije, i da im je potrebna podrška u pripremi detaljnih analiza i strateških planova na osnovu kojih bi se postepeno, ali u precizno utvrđenom roku mogla preuzeti ovakva obaveza.

Razgovarano je i o regionalnim projektima, koje zemlje učesnice u radu Foruma mogu kandidovati za podršku kod fondova EU. Takođe, iskazana su očekivanja pozitivnog razvoja u regionu kroz sprovođenje Plana rada za regionalnu saradnju u oblasti životne sredine u jugoistočnoj Evropi (RENA) i posebno kroz sprovođenje aktivnosti iz prioritenih pitanja koje se odnose na klimatske promjene.

Prvi sastanak Regionalnog frouma ima posebnu težinu, jer je održan dan uoči početka konferencije Klimatske promjene i održivi razvoju i regionu Mediterana i Jugoistočnoj Evropi, koja će se održati 16. i 17. oktobra 2009. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?