Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Počela konferencija o održivom razvoju i klimatskim promjenama

Objavljeno: 16.10.2009. 20:21 Autor: Naslovna strana
Dvodnevna međunarodna konferencija Klimatske promjene i održivi razvoj u Jugoistočnoj Evropi i Mediteranskom regionu, prva tog tipa u regionu, počela je danas u Budvi.
Konferenciju, koju organizuju crnogorsko Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine i Ministarstvo za životnu sredinu Italije, otvorio je premijer Milo Đukanović.
U svom govoru, premijer Đukanović je rekao da će Crna Gora aktivno učestovati u procesu suzbijanja daljih klimatskih promjena, iako ima prihvatljiv nivo emisije štetnih gasova. Vidljivi efekti promjena globalne klime tangiraju sve države regije, pa čak i sve pojedince, bez obzira koliko je ko uticao da do takvih promjena dođe. Takvu sliku dodatno usložnjavaju kataklizmičke prognoze koje će se sigurno ostvariti, ukoliko naše generacije ne pokažu zrelost, sposobnost i spremnost da zaustave dalji proces klimatskih promjena. U tom kontekstu, svaki pojedinac i institucija, svaka država i međunarodna asocijacija mora prepoznati svoju ulogu, odgovornost i zadatke u spriječavanju katastrofičnog ishoda, koji progres klimatskih promjena može donijeti našoj planeti.
Premijer Đukanović je ubijeđen da čovječanstvo ima potencijala i odgovornosti da zaustavi trend klimatskih promjena radikalnim spriječavanjem njihovih uzročnika. Vjerujem da je jedini pravi put u tom smjeru, disperzija globalne na individualni nivo odgovornosti svake pojedinačne države, proporcionalno njenom učešću u emisiji štetnih gasova koji generišu efekat staklene bašte.
Za ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimira Gvozdenovića nema dileme da klimatske promjene i njihov trend predstavljaju jedan od najznačajnijih izazova savremenog čovječanstva. Kao država koja je Ustavom definisana kao ekološka, Crna Gora preduzima mjere koje na nivou sektorskih politika treba da omoguće preventivno djelovanje i ublažavanje pogubnih efekata koje promjena klime može imati na izuzetnost biodiverziteta i prirodnih bogatstava kojim raspolažemo.
Ministar turizma Predrag Nenezić smatra da efekti klimatskih promjena pogađaju sve sfere naših života, sa snagom dovoljnom da ugroze ukupne napore usmjerene na dostizanje ciljeva održivog razvoja, koji uključuju i najšire prihvaćene Milenijumske razvojne ciljeve. U cilju uspješnog suočavanja sa najznačajnijim izazovima današnjice, odnosno gubitkom biodiverziteta i posljedicama klimatskih promjena, uspješan odgovor u globalnim i nacionalnim okvirima neophodno je utemeljiti na pristupu prema kojem ova pitanja postaju sastavni dio platforme za provođenje politike ekonomskog razvoja, odnosno platforme za dostizanje ciljeva održivog razvoja na svim nivoima čovjekovog djelovanja.
Državni sekretar u italijanskom Ministarstvu uređenja prostora Roberto Menia kazao je da je pitanje klimatskih promjena jedno od najznačajnijih na svjetskom planu, ocjenjujući da je prostor Mediterana posebno ranjiv.
Ministri, predstavnici evropskih institucija i drugi zvaničnici govorili su na Konferenciji o izazovima klimatskih promjena u Mediteranskom regionu, njihovom uticaju i potrebi za adaptaciju i smanjenje njihovih posljedica.



Konferenciji prisustvuje 300 zvanica iz zemlje i svijeta, a skup je prilika za razmjenu znanja i iskustava, kao i identifikaciju modela za uspješno sprovođenje mjera adaptacije i prevencije u sektoru za turističko i prostorno planiranje.
Konferenciji prisustvuje oko 20 delegacija zemalja iz regiona Mediterana i Jugoistočne Evrope, veliki broj međunarodnih organizacija, predstavnici državnih i lokalnih organa uprave i institucija nadležnih ne samo za zaštitu životne sredine, već i za energetiku, transport, poljoprivredu.
U poslijepodnevnim satima učesnici konferencije razgovaraće o klimatskim promjenama na Mediteranu i kako im se prilagoditi.
Konferencija će sjutra biti nastavljena panel diskusijama o turizmu i održivom razvoju.



Download
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?