Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: DOSADAŠNJA SARADNJA I PERSPEKTIVE SARADNJE MINISTRSTVA I NVO U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Objavljeno: 15.10.2009. 20:07 Autor: Naslovna strana
U hotelu Splendid, u Bečićima danas je održan sastanak ministra uređenja prostora I zaštite životne sredine, Branimira Gvozdenovića sa predstavnicima NVO sektora u oblasti zaštite životne sredine.

Na sastanku je razmatrana dosadašnja saradnja Ministarstva I NVO,kao I modeli unapredjenja vec postojece saradnje. Ministarstvo je izrazilo spremnost da organizuje donatorsku konferenciju tokom I kvartala 2010. godine na kojoj bi bili pozvane medjunarodne organizacije koje su zaiteresovane za finansiranje projekata nevladinih organizacija.
Takodje, dogovoreno je formiranje Operativnog tima ciji zadatak bi bio pracenje implementacije saradnje.
Tokom diskusije predstavnici NVO sektora interesovali su se za rjesavanje problema Port Milene kao I Zeljezare u Nikšiću. Ministar je izrazio spremnost za organizovanjem sastanaka sa predstavnicima Zeljezare , odnosno opstine Ulcinj, predstavnicima nevladinog sektora predstavnicima ministarstva, kao I drugih institucija sa ciljem pronalazenja najboljeg rjesenja za ove probleme.


DOSADAŠNJA SARADNJA

-U cilju pronalaženja i uspostavljanja najboljeg modela saradnje, u julu 2008. godine, potpisan je Sporazum o saradnji između Ministarstva koje se bavilo pitanjima zaštite životne sredine (tadašnje Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine) i 21 nevladinom organizacijom koja se bavi pitanjima zaštite životne sredine .

Potpisnice Sporazuma su saglasne da će podsticati blisku saradnju, kao i razmjenu informacija u vezi sa procesom zaštite i unapređenja životne sredine, zasnovanu na principima partnerstva, transparentnosti, odgovornosti, međusobnog informisanja i nezavisnosti nevladinih organizacija.

Oblasti saradnje predviđene ovim Sporazumom su izrada i sprovođenje integracionih i strateških dokumenata, planova i programa u oblasti zaštite životne sredine, upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i sprovođenje zadataka u vezi sa procesom pridruživanja Crne Gore Evropskoj Uniji.

-U septembru 2008. godine je usvojen prijedlog dokumenta Kriterijumi i procedure za izbor predstavnika NVO koje se bave zaštitom životne sredine u tijela koja formiraju državni organi Crne Gore. Prijedlogom su obuhvaćeni opšti kriterijumi za NVO koje žele učestvovatiu procesu odabira svojih predstavnika u tijela koje formiraju državni organi Crne Gore.

-U februaru ove godine, Ministarstvo koje bavilo pitanjima zaštite životne sredine raspisalo je konkurs za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama. Na konkurs se prijavilo 260 nevladinih organizacija, sa preko 270 projekata.

Shodno preuzimanjem obaveza iz oblasti zastite zivotne sredine, 22. septembra 2009. godine, Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine donijelo je Odluku o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima zivotne sredine i ciji su projekti usmjereni na:

-unapredjenje stanja u oblasti zastite zivotne sredine;
-prevenciji nastanka otpada, smanjenju količine otpada, separaciji otpada prema porijeklu i reciklazi i
-obezbjedjenje programa za edukaciju, sirenje informacija o mogucnostima i koristima implementacije selektivnog prikupljanja otpada u Crnoj Gori.

Izdvojena su sredstva u iznosu od 72. 500, 00 za finansiranje 39 projekata nevladinih organizacija koje se bave pitanjima zastite zivotne sredine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?