Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Sanacioni program za dio devastiranog prostora Nacionalnog parka Durmitor

Objavljeno: 03.11.2009. 22:22 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine smatra cjelishodnim da upozna javnost Crne Gore o mjerama koje je preduzelo i preduzima povodom nelegalne gradnje i korišćenja puta od strane preduzeća Trudbenik iz Mojkovca, koji jednim dijelom prolazi kroz prostor Nacionalnog parka Durmitor. Put se, kao što je poznato, koristio za izvlačenje drvnog sortimenta iz dijela šumskog kompleksa Dragišnice koji se nalazi van granica Nacionalnog parka Durmitor, a kojim gazduje Uprava za šume.

U cilju ublažavanja posljedica izazvanih nelegalnim aktivnostima, a u skladu sa članom 15 Zakona o zaštiti prirode, Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine će, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode i JP Nacionalni parkovi, pripremiti sanacioni program za dio devastiranog prostora Nacionalnog parka, nastalog probijanjem i korišćenjem puta u dužini od oko 5,2 km i oko 1 km puta koji prolazi granicom Nacionalnog parka. Troškove izrade programa i izvođenja radova koji će biti predviđeni tim programom, snosiće Trudbenik d.o.o.

Trudbenik je, nakon što nije dobio saglasnost Javnog preduzeća Nacioni parkovi Crne Gore, sredinom jula započeo gradnju puta i uprkos mjerama koje su izrekli nadležni organi (Služba zaštite Nacionalnog parka Durmitor, Ekološka inspekcija, Inspekcija zaštite prostora i Uprava policije), nezakonito nastavio sa radovima. Zbog kršenja zakona, donijetih odluka i rješenja o obustavi gradnje, Ekološka inspekcija je 17. jula 2009. godine podnjela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužiocu u Pljevljima. Isto je učinila i Inspekcija za zaštitu prostora 18.07.2009. godine. Na osnovu navedenih prijava, Osnovni državni tužilac u Pljevljima pokrenuo je krivični postupak protiv nadležnih lica.

Nažalost, izrečene mjere usmjerene na zaustavljanje evidentnog kršenja Zakona o zaštiti prirode, Zakona o nacionalnim parkovima, Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, kao i Konvencije o svjetskoj prirodnoj i kulturnoj baštini, nijesu zaustavile Trudbenik da nastavi korišćenje puta za izvlačenje drvnih sortimenata iz šumskog kompleksa Dragišnice.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?