Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Šesnaesta konferencija strana ugovornica Konvencije o zaštiti morske sredine i priobalnog područja Sredozemlja - Barselonske konvencije u Maroku

Objavljeno: 05.11.2009. 17:24 Autor: Naslovna strana
Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović učestvuje u Maroku u radu XVI konferencije strana ugovornica Konvencije o zaštiti morske sredine i priobalnog područja Sredozemlja - Barselonske konvencije.
Ministar Gvozdenović je u ministarskom segmentu imao izlaganje o značaju odgovora regiona i preduzimanju mjera adaptacije na klimatske promjene. Pored ministara i visokih predstavnika država Mediterana, na tom sastanku učestvuju visoki predstavnici programa za životnu sredinu UN, Globalnog fonda za životnu sredinu, Evropke komisije, kao i naučnih i stručnih institucija uključenih u sprovođene programa i projekata u okviu Mediteranskog akcionog plana.
U svom izlaganju, ministar Gvozdenović je ukazao na činjenicu da je uticaj klimatskih promjena evidentan u svim sferama naših života, te da u suočavanju sa posljedicama klimatskih promjena izuzetan značaj imaju mehanizmi regionalnog djelovanja i saradnje. Koordiniran odgovor subjekata u sferi naučnih istraživanja i razvoja savremenih tehnologija i aktera odgovornih za donošenje i sprovođenje odluka i politika, neophodan je činilac u razvoju modela za procjenu uticaja klimatskih promjena na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Istovremeno, regionalna saradnja i unapređenje sistema upravljanja u oblasti životne sredine preduslov su koordiniranog odgovora regiona u susret Konferenciji strana ugovornica Okvirne konvencije UN Konvencije o klimatskim promjenama i Trećem svjetskom samitu o održivom razvoju 2012. godine. Vodeća uloga UNEP/MAP-a zasnovana na utvrđenim prioritetima i vizibilnosti djelovanja je nezamjenljiva. Pri tom je neophodno povezivanje sa najširim okvirima regionalne saradnje brojnih subjekata, naročito sa Unijom za Mediteran. Podrška Evropkse Unije je nezaobilazna i posebno relevantna za države u procesu evropskih integracija. Uvjereni smo da je, uz postojanje sinergije i podjele odgovornosti, moguće odgovoriti narastajućim potrebama regiona i država pojedinačno.
U nastavku zasijedanja biće usvojena Deklaracija iz Marakeša, kojom se izražava spremnost dražava Mediterana da pod okriljem Mediteranskog akcionog plana implementiraju Regionalnu strategiju za mjere adaptacije, te da primjenom ekosistemskog pristupa omoguće obnovu ugroženih ekosistema. U tom smislu, naročito se apostrofira značaj proširenja mreže zaštićenih područja u moru i na kopnu, kontrola uticaja invazivnih vrsta, upravljanje balastnim vodama, i primjena instrumenata i mehanizama integrisanog upravljanja obalnim područjima. U okviru sprovođenja reforme sistema upravljanja životnom sredinom, kao posebno relevatnan apekt naglašava se značaj sinergije sa UN konvencijom o biološkom diverzitetu i Milenijumskim razvojnim ciljevima.
Tokom rada konferencije, ministar Gvozdenović je imao niz susreta sa predstavnicima međunarodnih organizacija uključenih u impelemntaciji Barselonske konvencije i Mediteranske strategije održivog razvoja.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?