Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uvodno izlaganje ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimira Gvozdenovića na FREI 2009 - FESTIVAL OF REAL ESTATE INVESTMENT

Objavljeno: 11.11.2009. 21:39 Autor: Naslovna strana

FREI/ FESTIVAL OF THE REAL ESTATE INVESTMENT
11. novembar 2009

Branimir Gvozdenović, ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Crne Gore
(PLENARNI BLOK 1-uvodni govor)

Uvaženi ministri, vaše ekselencije , dame i gospodo - poštovani učesnici prvog Festivala nekretnina i investicija,

Crna Gora se uvijek radovala svakoj prilici koja jača njenu medjunarodnu i regionalnu saradnju i koja predstavlja mogućnost boljeg političkog, ekonomskog i personalnog razumijevanja. Upravo tako doživljavamo i ovaj prvi Festival nekretnina i investicija. Zbog toga mi čini čast i zadovoljstvo da Vas, u ime Vlade Crne Gore, pozdravim, zaželim dobrodošlicu, prijatan i radno uspješan boravak na ovoj važnoj manifestaciji.

Značaj koji pridaje temi ovog okupljanja i intenzivnim tematskim komunikacijama, uticao je da Vlada Crne Gore prihvati inicijativu Organizatora skupa da njene resorne institucije, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, budu programski nosioci Festivala.

Slijedeći tu obavezu, pokušali smo da Fesetival programski profilišemo kao model za sticanje novih saznanja, za razmjenu iskustava i mišljenja, ali i kao mogućnost promotivnog djelovanja u afirmaciji novih investicionih ideja i pune odgovornosti prema prostoru kao resursu i prema životnoj sredini, kao mandatornom okviru koji sve nas obavezuje.

Zbog takvog prilaza, ovdje ćemo imati prilike da čujemo kako pojedine države iz regiona, na principijelnom i operativnom nivou, tretiraju pitanje investicija u nekretnine. Saznaćemo i ekspertska mišljenja uvaženih medjunarodnih stručnjaka iz ove oblasti po pojedinim tematskim cjelinama. Konstruktivno ćemo polemisati o našim uzajamnim razlikama, gdje god ih uočimo. Najzad, upoznaćemo planove i vidjeti projekte koje ključni lideri na svjetskom i regionalnom tržištu nekretnina, namjeravaju da implementiraju u zemljama regiona.

Crna Gora smatra da puna otvorenost tržišta, komunikaciona kooperativnost i aktivno angažovanje u traženju novih modela zajedništva na ovim i širim prostorima može podržati i ubrzati njene integrativne pretenzije i put ka Evropskoj Uniji. U svakom segmentu djelovanja, Vlada Crne Gore traži pomenute aspekte. Globalizaciju razumijemo ne samo kao apstraktni proces koji se zbiva nezavisno od nas, već kao fenomen koji zahtijeva participaciju svakog subjekta koji odgovorno tretira opšta civilizacijska pitanja i koji želi bolju budućnost svojoj državi i društvu.

Ono što, u baznoj ideji ovog okupljanja, posebno motiviše je selektivnost manifestacije. Nastojali smo, a i u buduće ćemo to činiti, da kvalitativno filtriramo sve programske elemente. Želimo da već pravo učešća u zvaničnom programu bude priznanje onima kojima je poziv upućen. Ovdje nema slučajnih prolaznika. Svi participanti imaju značajnu ulogu u našim planovima razvoja i imaće našu punu podršku u svojim poslovnim pretenzijama, u mjeri u kojoj nam se podudara razumijevanje pojma odživog razvoja kao dominante naše ukupne razvojne politike.

Siguran sam da su svi koji su prihatili naš poziv da učestvuju na ovom Festivalu, a posebno kompanije iz sektora nekretnina, već tim činom potvrdili razumijevanje naših namjera i potrebu da poslovne ciljeve ujedine sa odgovornim odnosom prema načelu razvojne održivosti.

Vjerujem da ćemo biti dobri domaćini i da ćemo doprinijeti opuštenom poslovnom ambijentu, u kome ćete potvrditi motivaciju dolaska i svoja poslovna očekivanja.

Nadam se da će, već ovaj skup, opravdati našu namjeru da ovaj Festival postane tačka našeg tradicionalnog okupljanja i da ga, svake godine, sa nestrpljenjem očekujemo. Neka takvom očekivanju doprinese i predivan ambijent u kome se nalazimo.

U ime Vlade Crne Gore, proglašavam otvorenim prvi Festival nekretnina i investicija FREI 2009.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?