Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Saopštenje: Drugi dan FREI 2009 - predstavljeni najveći državni projekti

Objavljeno: 12.11.2009. 23:02 Autor: Naslovna strana
Danas je u Miločeru nastavljena FREI manifestacija posvećena stanju nekretnina u Crnoj Gori i regionu, realizovanim i planiranim investicijama, te planovima i projektima koje ključni lideri na svjetskom i regionalnom tržištu nekretnina namjeravaju da implementiraju u zemljama regiona. Današnje sesije bile su posvećene odabranim projektima koji imaju potencijal da Crnu Goru predstave kao relevantnu investicionu destinaciju.

U centru pažnje bili su projekat Bjelasice i Komova, odnosno planirani ski-resorti na sjeveru Crne Gore o kojima su govorili predstavnici Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine, i projekat Hidroelektrane na Morači kojeg je predstavio pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović. Osvrt na izgradnju autoputa Bar - Boljare dali su predstavnici Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša govorio je o privatno-javnom parnerstvu u glavnom gradu, direktor Agencije za promociju stranih investicija Petar Ivanović o investicionim mogućnostima Crne Gore, a podpredsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović o projektima u toj opštini.

Tokom prezentacije planova u regionu Bjelasice i Komova, naglašeno je da prostorni plan koji je u procesu izrade treba da stvori formalne i planske pretpostavke za osmišljen razvoj, organizaciju i uređenje tog područja, u skladu sa osnovnim razvojnim opredjeljenjima i principima održivog razvoja. Istaknuto je da planom treba izvršiti reviziju aktuelnog Prostornog plana posebne namjene NP Biogradska gora koji je proistekao iz ranijeg Zakona o planiranju i uređenju prostora, nakon čije izrade su se dogodile bitne promjene koje uslovljavaju njegovu adaptaciju. Plan treba da sadrži i detaljne razrade za pojedine zone i lokalitete, čime se obezbjeđuju preduslovi za realizaciju investicionih projekata i uređenje prostora na lokacijama koje zahtijevaju trajne promjene u prostoru, a najavljeni su i moderni skijaški centri sa svim pripadajućim centrima turističke infrastrukture.

Ski-risorti će biti realizovani na četiri lokaliteta (Žarski, Torine, Kolašin 1450 i Jelovica), a u području Komova će se realizovati projekat Eco-adventure park. Nacionalni park Biogradska gora se tretira kao zasebna turistička zona. Projekat revitalizacije planinskih katuna ima dva segmenta izgradnja turističkih eko/etno sela i oživljavanje poljoprivrednih katuna. Planski će posebno biti obrađena revitalizacija postojećih i formiranje novih poljoprivrednih dobara, a čitav niz projekata koji su već u toku će biti integrisani u lanac vrijednosti ovog područja (planinarske / biciklističke staze; planinarski domovi; panoramski putevi; vidikovci ...).

Nakon predstavljanja projekata, na paralelnim sesijama predstavnici Ministarstva uredjenja prostora i zaštite životne sredine govoriili su o najzanimljivijim oblastima iz nadležnosti ministarstva i o napretku koji je u njima ostvaren, nakon čega je otvorena diskusija:

1. Branislav Gregović-pomoćnik ministra za uredjenje prostora i prostorni razvoj
Upravljanje prostorom u doba krize
2. Siniša Stanković-pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine
Ekološka država Crna Gora-novi početak
3. Maja Velimirović Petrović-pomoćnik ministra za izgradnju objekata
Nova regulativa izdavanja gradjevinske dozvole u Crnoj Gori
4. Marko Vujović, pomoćnik ministra za stambene poslove
PPP i housing-aktuelna tema u regionu

Programska sesija Upravljanje prostorom u doba krize akcentirala stav da se problematika prostornog planiranja ne smije zanemarivati u kriznim periodima, da kontinuirani odnos prema pitanju upravljanja prostorom, bez obzira na eksterne okolnosti, jeste karakteristika uređenih i odgovornih država i društava. Ova sesija obuhvatila je analizu recentnog stanja u prostoru, krizu planiranja i razmotrila parametre globalne krize koji utiču na proces planiranja.

Na sesiji posvećenoj sektoru gradjevinarstva, Petrović je izjavila: U cilju realizacije opredeljenja Crne Gore za ubrzanim evropskim integracijama, otvaranja prema stranim investitorima, graditeljima i ekspertima u tim oblastima i stvaranja uslova za ubrzanu i efikasniju izgradnju u Crnoj Gori, 2008. god. je donijet Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata. Ovo zakonsko rješenje je donijelo niz prednosti i olakšica za sve investitore koji ulažu i grade u Crnoj Gori, pa se sa pravom može reći da je sa aspekta zakonskih procedura , ali i zaštite javnog interesa, Crna Gora postala jedna od najatraktivnijih investicionoh destinacija u okruženju.

U cilju otklanjanja i smanjenja biznis barijera u oblasti izgradnje objekata, jedna od najznačajnijih prednosti Zakona je pojednostavljenje i skraćenje upravnih procedura za dobijanje građevinskih i upotrebnih dozvola. Sprovođenjem samo jednog upravnog postupka dobija se građevinska dozvola, a samo jednog upravnog postupka dobija se upotrebna dozvola

Vujović je naglasio da je sektor stanovanja (housing) u samim svojim temeljima uzdrman svjetskom ekonomskom krizom te da se realno se može očekivati da će se ustaljena pravila poslovanja u ovoj oblasti, kao i načini realizacije poslova, morati modifikovati i prilagoditi novim okolnostima, kao i da postoji nekoliko osnovnih izazova koje treba sagledati i na koje treba dati odgovor:
Koliko je pogođen privredni, a koliko javni sektor novonastalom situacijom
Što možemo očekivati u narednom periodu u sektoru stanogradnje
Koje su to mjere koje politički donosioci odluka treba da usaglase u pravcu podsticaja privrednih aktivnosti u vremenu krize
Koji su to novi modeli poslovanja koji obezbjeđuju stabilnije poslovanje i smanjuju poslovni rizik
Da li je PPP model upravo najotporniji na ekonoske uspone i padove
Koje su to mjere koje se u Crnoj Gori preduzimaju i što nedostaje
Osim na ex-catedra sadržajima, FREI se zasniva i na Izložbenom dijelu (prezentacioni štandovi) na kojima izlažu kompanije Porto Montenegro, Savills (L&P), Savills Montenegro, Ove Arup and Partners, Monteverdi, Centar za urbanizam i arhitekturu - CAU, Studio Synthesis, Orascom Development Holding, Amathist, Metropol Development, Century 21, Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine Crne Gore, MIPA, NTO Crne Gore, Expo Italia Real Estate - EIRE Milano.

FREI 2009 je tematska, multidisciplinarna manifestacija, problemski usmjerena na razvoj Real Estate investicija u zemljama regiona. FREI je namijenjen resornim reprezentima država SEE, RE investitorima i komercijalnim kompanijama iz ove oblasti, predstavnicima medjunarodnih institucija i stručnoj javnosti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?