Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Posjeta crnogorske državne delegacije predvodjene ministrom uredjenja prostora i zaštite životne sredine Branimirom Gvozdenovićem Republici Mađarskoj

Objavljeno: 16.11.2009. 17:53 Autor: Naslovna strana
Konstitutivna sjednica Crnogorsko-mađarskog međuvladinog komiteta održaće se u Budimpešti 18.novembra 2009. Crnogorsku delegaciju, koja će u Madjarskoj boraviti 17-19 novembra, predvodiće ministar uredjenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović, predsjedavajući crnogorskog dijela Mješovitog Komiteta.

Komitet je formiran 14 februara 2008.godine sa ciljem implementacije Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i Republike Mađarske, potpisanog 3.oktobra 2008. godine.

Na osnovu prioritetnih oblasti saradnje, a koje su definisane prilikom posjete mađarske delegacije, koju je predvodio državni sekretar za nacionalni razvoj i ekonomiju Republike Mađarske, Zoltan Mešter 23.septembra, posjeta će biti usmjerena na nekoliko konkretnih oblasti:

1. Eliminisanje barijera u trgovini i stvaranje uslova za poboljšanje robne razmjene, kao i podsticanje i promocija SDI (razmjena iskustva, predlozi za unapređenje politike promocije i podsticanja SDI, primjeri najboljih praksi i ekspertska pomoć);

2.Regulisanje i unapređenje funkcionisanja tržišta nekretnina, oblast u kojoj Madjarska ima veliko iskustvo, sa posebnim osvrtom na politiku stanovanja (housing);

3.Regionalni i teritorijalni razvoj tj. urbani razvoj (kako postići balans između urbanizacije i ekonomskog razvoja u skladu sa lokalnim i regionalnim pristupom), mogućnosti korišćenja EU fondova, korišćenje iskustava Mađaraske i dr;

4.Komunalna infrastruktura, naročito upravljanje otpadom i otpadnim vodama.

Planirano je da, tokom posjete, ministar Gvozdenović ima i bilateralne susrete sa ministrom za zaštitu životne sredine i vodoprivredu Republike Mađarske i državnim sekretarom Republike Mađarske za teritorijalni razvoj i građevinarstvo.

Posjeta Republici Mađarskoj značajna je zbog održavanja prve, konstitutivne sjednice Crnogorsko-mađarskog međuvladinog komiteta za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj saradnji, detaljnog informisanja o ekonomskoj situaciji u obije zemlje i razmjene iskustava sa kolegama iz partnerskih ministarstava Republike Mađarske u jasno definisanim oblastima. Posjeta predstavlja izuzetnu priliku za razmjenu informacija i iskustava u oblastima koje su definisane kao prioriteti za saradnju dvije zemlje: Eliminisanje barijera u trgovini, Podsticanje i promocija SDI, Regulisanje i unapređenje funkcionisanja tržišta nekretnina, Regionalni i teritorijalni razvoj i Komunalna infrastruktura. Ova posjeta, takođe, predstavlja priliku za dobijanje korisnih informacija i sugestija vezano za navedene teme, a u kojima mađarska strana ima puno iskustva.








Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?