Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana Prva sjednica Mješovotog komiteta Crne Gore i Republike Madjarske

Objavljeno: 18.11.2009. 21:43 Autor: Naslovna strana
Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović predvodio je crnogorsku delegaciju na Prvoj sjedici Mješovitog komiteta Crne Gore i Republike Madjarske koja je održana danas, 18. novembra u Budimpešti.

Ministar Gvozdenović koji je ujedno kopredsjedavajući crnogorskog dijela komisije, je istakao da je Crna Gora, bez obzira na aktuelnu ekonomsku krizu, na putu investicionog razvoja. To je jedan od mehanizama prevazilaženja aktuelne ekonomske situacije, kazao je ministar Gvozdenović, ističući da će madjarski investitori, kao i do sada, pronaći prostor i interes za dalja ulaganja u Crnu Goru.

Državni sekretar Mađarske Zoltan Mešter, koji je predvodio mađarsku delegaciju, iskoristio je priliku da ukaže na dosadašnju uspješnu ekonomsku saradnju Crne Gore i Mađarske i zahvali ministru Gvozdenoviću na ličnom doprinosu u njenom unaprijeđenju.

Sagovornici, saglasni da se kontinuirana saradnja Crne Gore i Mađarske nesmetano odvija, prepoznali su i određene oblasti u kojima saradnja može biti unaprijeđena. To se prije svega odnosi na spoljnotrgovinsku razmjenu sa posebnim akcentom na smanjenje crnogorskog deficita i diversifikaciju proizvoda, podsticanje madjarskih investitora za učešće na predstojećim tenderskim procesima u Crnoj Gori, unapređenje saradnje privrednih i poslovnih udruženja u cilju jačanja ekonomskih veza i realizacije konkretnih projekata.

Jedna od tema sastanka mješovitog komiteta je bila i saradnja u oblasti razvoja tržišta nekretnina, građevinarstva i politike stanovanja. Strane su saglasne da je u okviru građevinskih investicija u Crnoj Gori veoma važno prisustvo mađarskih preduzeća u fazama planiranja, razvoja nekretnina, izgradnje i finansiranja i to sa prioritetom izgradnje hotela, trgovinskih objekata, stanova i turističkih objekata.

Projekti od zajedničkog interesa, naglašeno je na sastanku Mješovite komisije, su energetska revitalizacija postojećih stambenih prostora sa posebnim naglaskom na panel zgrade (tehnički zahtjevi, način finansiranja, pravni okviri, metodika konkurisanja), pilot program energetske revitalizacije stambenih zgrada izgrađenih industrijskom tehnologijom kao i projekti u oblasti pravne regulative koja se odnosi na oblast stambenih poslova.

Veoma značajna tema sastanka komisije je bila je i saradnja u oblasti regionalnog i prostornog razvoja. U okviru ekspertske radne grupe za navedene teme sagovornici su se saglasili da bi madjarska iskustva o korišćenju evropskih fondova za razvoj, o institucionalnom okviru i pravnim regulativama bila veoma značajna za dalje unaprijeđenje mjera politike regionalnog i prostornog razvoja u Crnoj Gori.
U oblasti zaštite životne sredine i komunalne infrastrukture prepoznata je potreba za uspostavljanjem intenzivne i neposredne komunikacije između nadležnih organa javne uprave i institucija iz Crne Gore i Republike Mađarske u cilju razmjene iskustava i konkretne tehničke podrške u procesu evropskih integracija.

Sagovornici su istakli da je od obostranog interesa zajednička realizacija projekata u oblastima upravljanja otpadom, posebno komunalnim otpadom, odnosno izgradnja regionalnih deponija, i sanacija postojećih odlagališta komunlanog otpada u Crnoj Gori; upravljanja otpadnim vodama, odnosno izgradnja postrojenja i kanalizacionih mreža, za koje će Crna Gora objaviti predkvalifikacione tendere u 2010. godini; sanacija i rekultivacija HOT SPOT-ova itd.

U okviru sastanka Mješovite komisije Crne Gore i Madjarske, ministar Gvozdenović je imao niz bilateralnih susreta sa visokim madjarskim zvaničnicima.

Susret sa ministrom za zaštitu životne sredine i vodoprivredu Republike Mađarske, Imre Szabom, ministar Gvozdenović je iskoristio da istakne značaj uspostavljanja saradnje nadležnih institucija u ovoj oblasti. U tom smislu, sagovornici su prepoznali određene projekte od obostranog interesa. Ministar Szabo je naglasio spremnost mađarskog ministarstva da crnogorskim kolegama pruži svu potrebnu administrativnu i tehničku pomoć kada je u pitanju regulativa u oblasti zaštite životne sredine, imajući u vidu značaj ove teme na putu evroatlanskih integracija. Akcenat buduće saradnje ministarstava nadležnih za zaštitu životne sredine će biti saradnja u oblasti komunalnih poslova i komunalne infrastrukture.

Ministar Gvozdenović se susreo i sa Državnim sekretarom za nacionalni razvoj i gradjevinarstvo Peterom Szlaom, sa kojim je razmijenio informacije o aktuelnoj situaciji u oblasti građevinarstva, prostornog razvoja i stambenih poslova posebnim ističući oblasti koje su u okviru sastanka Mješovitog komiteta definisane kao prioritetne. Sagovornici su saglasni da je od obostranog interesa prisustvo mađarskih kompanija na crnogorskom tržištu, i prepoznat je značaj njihovog učešća u fazama planiranja, razvoja nekretnina, izgradnje i finansiranja. Razmijenjene su informacije o planovima budućeg prostornog razvoja i zaključeno da madjarsko iskustvo i najbolja praksa mogu doprinijeti smjernicama politike regionalnog i prostornog planiranja.

Sljedeća sjednica Mješovitog komiteta biće održana 2010. godine u Crnoj Gori.

Komitet je formiran 14. februara 2008.godine sa ciljem implementacije Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i Republike Mađarske, potpisanog 3.oktobra 2008. godine.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?