Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Najava: Sastanak ministra Branimira Gvozdenovića sa amasadorima zemalja EU u Crnoj Gori, povodom učešća delegacije Crne Gore na Konferenciji Ujedinjenih Nacija o promjeni klime, koja će se održati u Kopenhagenu od 7. - 18. decembra 2009.

Objavljeno: 24.11.2009. 20:48 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine organizuje u srijedu 25. novembra 2009. godine u Podgorici, radni doručak povodom učešća delegacije Crne Gore na Konferenciji Ujedinjenih nacija o promjeni klime u Kopenhagenu, od 07 - 18. decembra 2009. godine. Na radnom doručku će učestvovati ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović, predstavnici Ministarstva inostranih poslova, šef Odsjeka za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji EK u Crnoj Gori Klajv Rambold i predstavnici ambasada zemalja članica EU.

Cilj radnog doručka je razmjena mišljenja u vezi sa aktivnostima i stavovima uoči XV zasijedanja zemalja potpisnica Konvencije UN o promjeni klime u Kopenhagenu. To zasijedanje ima izuzetan značaj, s obzirom na izazove sa kojima se suočavaju sve članice međunarodne zajednice, a koji generišu probleme globalnog zagrijavanja i utiču na gubitak biodiverziteta.

Radni doručak će biti održan u hotelu Podgorica od 8,30 -10,00 sati.

Snimatelji mogu snimiti početak sastanka, a nakon njegovog završetka biće objavljeno saopštenje za javnost.

Sa aspekta Crne Gore, zasijedanje u Kopenhagenu je od značaja zbog razmatranja pitanja koja se tiču realizacije i utvrđivanja obaveza iz Kjoto protokola, kao i procedura i načina finansijske podrške zemljama u razvoju za prilagođavanje na izmijenjene klimatske uslove, a istovremeno i zbog intenzivnijeg učešća u međunarodnim aktivnostima na zaštiti globalnog klimatskog sistema.

Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, kao resor zadužen za implementaciju Okvirne konvencije UN o promjeni klime i Kjoto Protokola je, u saradnji sa ostalim relevantnim ministarstvima, započelo niz aktivnosti u cilju ispunjenja obaveza preuzetih ratifikacijom tih dokumenata. Učešće u radu najviših organa Konvencije i Kjoto protokola, te neposredni razgovori sa predstavnicima neformalnih pregovaračkih grupa, funkcionerima Sekretarijata Konvencije i bilateralni susreti na najvišem nivou, su aktivnosti koje će delegacija Crne Gore imati u Kopenhagenu. Taj skup je bitan uslov za kvalitetnu implementaciju obaveza koje Crna Gora ima u okviru Konvencije i Protokola, kao i za ostvarivanje prava na finansijsku podršku i transfer znanja i tehnologija.



INFORMACIJA: OKVIRNA KONVENCIJA UN O PROMJENI KLIME I KJOTO PROTOKOL

Okvirna konvencija UN o promjeni klime usvojena je na Konferenciji UN o razvoju i životnoj sredini 1992. godine u Rio de Žaneiru, kada je istu potpisalo 166 zemalja. Marta mjeseca 1994. godine Konvencija je stupila na snagu, a godinu dana kasnije u Berlinu, održano je Prvo zasjedanje Konferencije zemalja ugovornica Konvencije i od tada se godišnja zasjedanja redovno održavaju.

Osnovni cilj Konvencije je da se smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao posljedica ljudskih aktivnosti (ugljendioksid, azotsuboksid, metan, freoni i dr.), kako bi se zaustavilo dalje zagrijevanje atmosfere koje ima za posledicu globalnu promjenu klime i podizanje nivoa svjetskog mora.. S obzirom da Konvencija definiše uticaj opasnih antropogenih uticaja na klimatski sistem, ali ne i način postizanja cilja u pogledu smanjenja antropogenih emisija gasova sa efektom staklene bašte, na Trećoj konferenciji zemalja ugovornica Konvencije, održanoj u Kjotu, Japan, 1997. godine, usvojen je Kjoto protokol uz ovu Konvenciju. Poštujući osnovne principe Konvencije, Protokolom su kvantifikovane obaveze smanjivanja emisija za 38 industrijski razvijenih zemalja, uključujući 11 zemalja u tranziciji Centralne i Istočne Evrope, u prosjeku za 5,2% u odnosu na 1990. godinu, u prvom obavezujućem periodu 2008-2012. godina. Industrijske zemlje su takođe prihvatile obavezu da obezbjede dodatna sredstva za fond formiran u okviru Konvencije za pružanje podrške zemljama u razvoju za aktivnosti u sprovođenju Konvencije.

Zemlje u razvoju, među kojima je i Crna Gora, po Konvenciji i Kjoto protokolu nemaju obavezu da vrše kvantifikovano smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, a pošto će imati štete od globalnih klimatskih promjena, predviđeno je da se ovim zemljama pruža finansijska pomoć za aktivnosti u vezi sa problemima klimatskih promjena. Ovdje je važno istaći da su sve evropske zemlje u tranziciji koje imaju, ili su u novijem periodu stekle status punopravnih članica Evropske unije, preuzele iste obaveze po Konvenciji i Kjoto protokolu kao i Evropska unija, jer je pitanje klimatskih promjena uvršćeno u prioritete politike, strategije i akcione planove EU u oblasti zaštite životne sredine, energetike, saobraćaja, i drugih relevantnih sektora. Stoga neposredno učešće u donošenju odluka i procedura, kao i praćenje započetih pregovora za novi obavezujući period nakon 2012. godine za sve zemlje, uključujući i Crnu Goru, predstavlja poseban interes. Sa druge strane, ratifikacijom Kjoto protokola stekli su se uslovi da se Crna Gora, u skladu sa svojim interesima, na dobrovoljnoj osnovi, kroz unilateralne, bilateralne i multilateralne aranžmane uključi u tkz. Mehanizam čistog razvoja (CDM), i time obezbjedi priliv stranih investicija u obliku čistih tehnologija.

Crna Gora je članica Konvencije od 27. januara 2007. godine, a Kjoto protokola od 2. septembra 2007. godine.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?