Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović boravio u radnoj posjeti Opštini Mojkovac

Objavljeno: 27.11.2009. 22:46 Autor: Naslovna strana
Ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović sa saradnicima, boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Mojkovac.

Tokom posjete, ministar Gvozdenović i direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković imali su sastanak sa predsjednikom Opštine Miladinom Mitrovićem, na kojem se razgovaralo o tekućim i planiranim projektima koji se tiču planiranja prostora, zaštite životne sredine i rješavanja problema u oblasti komunalnih poslova.

Učesnici na sastanku složili su se da je saradnja između Opštine Mojkovac i Ministarstva bila na zavidnom nivou, te da će se i ubuduće raditi na što intenzivnijoj komunikaciji u oblasti prostornog planiranja i zaštite životne sredine.

Predstavnici Opštine informisali su ministra o razvoju i implementaciji aktuelnih opštinskih projekata, ali i o određenim problemima njihovog finansiranja, za čije je rješavanje potrebno zajedničko djelovanje Opštine i Ministarstva. Predstavnici Opštine naglasili su, takođe, da je primarni cilj maksimalan razvoj potencijala Opštine u oblasti turizma i poljoprivrede, uz blagi razvoj industrije i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ocijenivši da je najveća potreba Mojkovca stvaranje nove privredne osnove i usmjeravanje razvoja ka sektoru malog i srednjeg poduzetništva i podsticanje tih inicijativa, ministar Gvozdenović je naglasio da je od velike važnosti to što će se kroz izgradnju ski centara stvoriti investicione prilike za sve vrste investitora kako korporativne, tako i u oblasti malih i srednjih preduzeća, porodice i sl. On je izložio aktivnosti Ministarstva na zaštiti pojedinih područja na prostoru Bjelasice i Komova, kao i na izradi prostornog plana za oblast Bjelasice i Komova. Takođe je naglasio i značaj činjenice da je Mojkovac opština koja se uhvatila u koštac sa problemom crnih ekoloških tačaka, te da je na adekvatan način regulisala problem otpadnih voda.

Nakon sastanka, ministar Gvozdenović posjetio je lokaciju jalovišta Rudnika olova i cinka, gdje su mu, u razgovoru sa predstavnicima Opštine, predstavljene dosadašnje i preostale aktivnosti na njegovoj sanaciji. Aktivnosti na realizaciji tog Projekta planirane su u dvije faze i uslovljene vrstom radova, tehnološkim redosledom izvođenja, klimatskim i meteorološkim faktorima, kao i dinamikom obezbjeđivanja potrebnih sredstava za realizaciju. Sredstva za realizaciju Projekta obezbjeđuje Vlada Crne Gore, posredstvom Direkcije javnih radova i Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine, a dio sredstava obezbijeđen je kroz strane donacije.
Aktivnosti na realizaciji I faze odvijale su se od 2003. godine, kada je započeo rad na izradi projektne dokumentacije, do oktobra 2008. godine, kada su završeni izvođački radovi.

Od početka aktivnosti, u realizaciju tog za Crnu Goru kapitalnog ekološkog projekta, utrošeno je ukupno oko 3.870.000 , a završetkom aktivnosti u I fazi stvoreni su uslovi za otpočinjanje II faze, odnosno konačne sanacije i rekultivacije jalovišta, za koju procijenjeni troškovi iznose oko 8.500.000 , a ukupna procijenjena vrijednost na I i II fazi tog projekta iznosiće oko 12.370.000 .

Tokom posjete održana je i tribina građana, na kojoj su govorili predsjednik opštine Miladin Mitrović i ministar Branimir Gvozdenović, koji je govorio o dosadašnjim i budućim razvojnim aktivnostima u Opštini.

Potpisali smo ugovor za izradu Prostornog plana Posebne namjene za područje Durmitora, u čiji obuhvat dijelom ulazi i opština Mojkovac. U tu svrhu izdvojeno je 950 000 , a plan će biti usvojen do kraja naredne godine. Ukupna izdvojena sredstva za izradu plana za Bjelasicu i Komove iznose preko 1.250.000 eura. Za to područje, na osnovu sprovedenog međunarodnog tendera, odabrali smo najpovoljnijeg ponuđača konzorcijum u kome su renomirane kompanije Ecosign Mountain Resort Planners (Ekosajn Mauntin Rizort Planers) iz Kanade, "Horwat i Horwat" iz Zagreba i Republički zavod za urbanizam i planiranje iz Podgorice, jer tek sa takvom planskom dokumentacijom možemo pretendovati na ozbiljne inostrane investicije, a Nacrt Plana imaćemo u narednih dvije nedjelje istakao je Gvozdenović.

Ministar Gvozdenović je prezentirao planiranu vrijednost investicija u nove sadržaje na prostoru obuhvata planova, koja iznosi od 800 miliona do milijardu eura, od čega se između 195 i 234 miliona eura odnosi na opštinu Mojkovac. Naglašeno je da će od tih projekata opština Mojkovac imati značajno povećanje direktnih prihoda, odnosno da bi direktni efekti greenfield investicija mogli da budu visoki, te da se uporedo sa predloženim konceptom uređenja područja Bjelasice i Komova planira izgradnja efikasnih saobraćajnih veza Bjelasice sa Kolašinom, Mojkovcem i Beranama, odnosno sa putnom mrežom većeg ranga.

Cilj posjete ministra Gvozdenovića bio je davanje podrške i intenziviranje aktivnosti u oblasti regionalnog razvoja, sa akcentom na ravnomjerniji razvoj Sjeverne regije u odnosu na druge razvijenije regije u državi. Područje Bjelasice i Komova, zajedno s masivom Durmitora i Žabljaka, uz intenzivan razvoj turizma, može životno vezati 20 do 30% stanovništva sjeverne planinske regije, zbog čega ta oblast predstavlja veliku razvojnu šansu i za Crnu Goru u cjelini. Na tom prostoru, polaže se ispit implementacije projekta planinskog turizma, na nivou proklamovanih međunarodnih principa održivog razvoja. Crna Gora ima šansu da bude inovativna i drugačija od konkurencije, poboljša konkurentnost i pridobije investitore, a uspješnim planiranjem i implementacijom takvog koncepta, ublažile bi se regionalne razlika juga i sjevera države.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?