Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Prezentovan nacrt Prve nacionalne komunikacije o klimatskim promjenama

Objavljeno: 30.11.2009. 19:30 Autor: Naslovna strana
Danas, 30. novembra, u organizaciji Ministarstva uredjenja prostora i zaštite životne sredine i kancelarije UNDP-a u Podgorici, održan je okrugli sto na kome je prezentovan nacrt Prve nacionalne komunikacije o klimatskim promjenama. Komunikacijom se postavlja osnov za sprovođenje politike i jačanje tehničkih i institucionalnih kapaciteta u oblasti klimatskih promjena, a time i osnov za njihovo uključivanje u nacionalne prioritete razvoja. Potreba izrade nacionalne komunikacije proistekla je iz Okvirne konvencije UN o promjeni klime čija je članica Crna Gora postala 27. januara 2007. godine.

Okrugli sto otvorili su ministar uredjenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović i glavni predstavnik UN u Crnoj Gori Aleksandar Avanesov. Avanaesov je istakao da je ovo prvi dokument koji postavlja smjernice za dalje analize u ovoj oblasti. Takodje je naglašeno da je ovo trenutak kada Crna Gora počinje da se suočava sa izazovima u oblasti klimatskih promjena, posebno zato što Crna Gora, kao i veliki broj zemalja u razvoju, sada mora raditi na ozbiljnom strateškom planiranju i pitanju šta poslije Kjoto protokola, te da će strateške odluke u ovoj oblasti ključno uticati na sektor turizma, industrije, transporta, poljoprivrede ,ekonomije u globalu...

Odredbama Okvirne Konvencije Ujedinjenih Nacija o klimatskim promjenama jasno su razgraničene obaveze različitih grupa država, odnosno industrijski razvijenih zemalja, članica Aneksa I, i država u razvoju, nečlanica Aneksa I. Prema Konvenciji razvijene države imaju obavezu smanjenja nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte do nivoa iz 1990. godine, ali isto tako i da obezbjede dodatna finansijska sredstava za pružanje podrške zemljama u razvoju u ispunjavanju svojih obaveza. Posebnom odredbom Konvencije utvrđeno je da će zemlje u razvoju izvršavati preuzete obaveze u onoj mjeri, u kojoj budu dobile finansijsku podršku, tj. da će stepen efikasnosti ostvarivanja obaveza zemalja u razvoju zavisiti od finansijske podrške i transfera tehnologija koje treba da obezbjede razvijene zemlje " rekao je Gvozdenović.

Na prezentaciji su predstavljeni rezultati ostvareni u dosadašnjem periodu i dati su komentari i sugestije kojim će se unaprijediti nacrt Prve nacionalne komunikacije o klimatskim promjenama. Prezentacija se odvijala u nekoliko segmenata, odnosno, predstavljene su glavne teme obradjene komunikacijom: 1. Inventar gasova staklene bašte koji je radjen u odnosu na pet sektora: energetika, industrijski procesi, poljoprivreda, otpad i promjena u korišćenju zemljišta i šuma, 2. načini ublažavanja emisija ovih gasova, 3. razmotrena je osjetljivost Crne Gore na klimatske promjene i njena mogućnost adaptacije, 4. diskutovano je o identifikovanim nedostacima i potrebama za budući rad i napredovanje u ovoj oblasti, 5. a dat je i osvrt na uticaj klimatskih promjena na ekonomiju Crne Gore.

Na okruglom stolu identifikovani su i problemi sa kojima se suočavalo u procesu izrade ovog dokumenta, a na prvom mjestu odnose se na ograničenja tehničke prirode, institucionalnih kapaciteta i značaj obezbjedjivanja finansijskih sredstava u tom kontekstu. Ipak, s obzirom na činjenicu da Crna Gora u kratkom periodu treba da realizuje niz obaveza koje su bile sprovodjene na medjunarodnom nivou prije njenog pristupanja Okvirnoj konvenciji UN o klimatskim promjenama iz koje proizilazi obaveza izrade Prve nacionalne komunikacije o klimatskim promjenama, ovaj dokument, i pored ograničavajućih faktora, ima poseban značaj.

Zaključeno je da ekspertski tim za izradu nacionalne komunikacije, u koji su uključeni predstavnici Ministarstva uredjenja prostora i zaštite životne sredine i UNDP-a, očekuju intenzivne aktivnosti u cilju daljeg unaprjeđivanja Prve nacionalne komunikacije o klimatskim promjenama, a naročito u pogledu očekivanja vezanih za postizanje političkog dogovora na Konfernciji Ujedinjenih nacija o promjeni klime u decembru, u Kopenhagenu, i novih principa na kojim će biti postavljeni međunarodni odnosi nakon ovog dogadjaja.

Ovaj izvještaj je značajan i sa stanovišta da je prvi put u državi proračunat potencijal ublažavanja klimatskih promjena, a on će biti redovno revidovan u skladu sa relevantnim dešavanjima u nacionalnoj ekonomiji.

INFORMACIJA: Crna Gora postala je članica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama 27. januara 2007. godine, a od tada, u relativno kratkom periodu, ostvaren je značajan pomak u pogledu implementacije Konvencije u nacionalnim okvirima. U junu 2007. godine, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu i učešeće UNDPa, kao implementacione agencije, započet je proces izrade Prve nacionalne komunikacije u okviru realizacije projekta Aktivnosti na osposobljavanju za pripremu Prve nacionalne komunikacije Crne Gore, kao obaveze proistekle iz Okvirne konvencije UN o promjeni klime UNFCCC. Osnovne aktivnosti podrazumjevaju: izradu inventara gasova sa efektom staklene bašte, programa mjera za obezbjeđivanje adekvatne adaptacije na izmjenjene klimatske uslove i programa mjera za ublažavanje klimatskih promjena.




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?