Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar rada i socijalnog staranja dr Suad Numanović razgovarao sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera Crne Gore

Objavljeno: 24.07.2009. 01:15 Autor: Naslovna strana
Ministar rada i socijalnog staranja dr Suad Numanović na današnjem sastanku sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera Crne Gore razgovarao je o materijalnom položaju penzionera u uslovima aktuelne ekonomske situacije. Ministar Numanović istakao je značaj dosadašnjih aktivnosti koje su bile usmjerene na redovnost u isplati penzija, kao i na poboljšanju materijalnog položaja penzionera.

Prema njegovim riječima, racionalizacije i mjere štednje koje sprovodi Vlada nijesu usmjerene prema penzionerima i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Ministar je podsjetio da su do sada redovno isplaćivana sva prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i da su u ovoj godini izvršena dva redovna usklađivanja i jedno vanredno. On je ukazao i na značajne aktivnosti u realizaciji socijalnog programa od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda PIO koje su usmjerene na poboljašnje materijalnog položaja penzionerske populacije. Takođe, ministar je naglasio da su i penzioneri sa najnižim primanjima obuhvaćeni pojedinim mjerama socijalnog programa kao što su jednokratne novčane pomoći, subvencije za električnu energiju, zimnice, odmori i rekreacije, kao i pomoći klubova penzionera.

Razgovarano je i o zahtjevu Saveza udruženja penzionera za promjenom postojećih zakonskih rješenja koja se odnose na usklađivanje penzija, što će biti pod punom pažnjom resornog ministarstva u kontekstu finansijske održivosti budžeta Fonda PIO.
Ministar je istakao da će se kroz reformu sistema zdravstvene zaštite unaprijediti kvalitet osiguranicima trećeg doba I podržao realizaciju Pilot projekata rješavanja stambenih pitanja penzionera koji su započeti u Nikšiću i Beranama, te da po tom modelu opštinska udruženja penzionera u saradnji sa lokalnim samoupravama iniciraju i realizuju slične projekte.

Predstavnici Saveza udruženja penzionera CG istakli su zadovoljstvo zbog posjete ministra Numanovića, kao i zbog dosadašnje saradnje sa resornim ministarstvom i Fondom PIO, uz očekivanje da će ona i u buduće biti nastavljena.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?