Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: IZVJEŠTAJ O RADU INSPEKCIJE RADA ZA PERIOD OD 1. 01. DO 1.08. 2009. GODINE

Objavljeno: 20.08.2009. 21:10 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo rada i socijalnog staranja, preko Inspekcije rada vrši nadzor nad primjenom zakona i drugih propisa kojima su uređeni radni odnosi,zapošljavanje,primjena kolektivnoih ugovora ,pravo na štrajk i drugi propisi koji se odnose na prava po osnovu rada.
Ispekcija rada zapošljava 25 diplomiranih pravnika i 12 diplomiranih inženjera različite tehničke stuke koji su raspoređenu u osam područnih jediica a teritorijalna nadležnost je svima teritorija Crne Gore.
U izvještajnom periodu od strane inspektora rada izvršen je nadzor kod 7746 subjekata nadzora . Bitno je istaći da da je broj inicijativa za vršenje inspekcijskog nadzora znatano povećan u odnosu na predhodni period i za prvih sedam mjeseci ove godine podneseno je 466 inicijative kojima su zaposleni ukazivali da su im povrijeđena prava iz rada i izvršen je nadzor po svim inicijativama i utvrđeno je da su osnovane.
Činjenica da je Zakonom o radu utvrđeno, da prava po osnovu rada ne zastarijevaju, i zaposleni koji su već bili odustali od ostvarivanja svojih prava podnose inicijative i realizuju ih putem nadzora ove inspekcije.
Podsjećanja radi promjena Zakona o radu koja predviđa obavezne transformacije radnog odnosa sa određenog na neodređeno vrijeme, je podstakla zaposlene koji smatraju da su stekli uslov za transformaciju da se obraćaju ovoj inspekciji ,tako da je u ovom periodu po nalogi inspekcije rada transformisano 260 radnih odnosa sa određenog na neodređeno vrijeme.
Bitno je istaći da inspekcija rada obavlja nadzor po programu koji utvrdi na početku kalendarske godine i prilikom donošenja plana rada pažljivo planira nadzor tako da prioritetno budu obuhvaćeni subjekti nadzora koji zašpošljavaju više zaposlenih.
Pored pristupanja realizaciji plana rada inspekcija rada je u velikoj mjeri u prvih sest mjeseci bila angažovana oko provođenja štrajkova kod Novog Prvoborca,Livnice,Duvanskog kombinata i oko najava drugih štrajkova do kojih nije došlo jer je problem koji je bio povod za štrajk uz posredovanje ove inspekcije riješen.
Savjetodavna i preventivna funkcija inspekcije rada oduzima dosta vremena zaposlenim u inspekciju rada ali u velikoj mjeri doprinosi prevazilaženju sukoba koji nastraju oko primjene zakona i drugih propisa kojima je uređena ova oblast.
I pored toga nadzorom ove inspekcije u izvještajnom periodu evidentirano je 4489 nepravilnosti ,a sa 2012 ukazivanja naloženo je otklanjanje nepravilnosti, zatim je izrečeno 260 zabrana rada subjektu nadzora,a sa 681 rješenja je naloženo otklanjanje nepravilnosti koje nijesu otklonjene nakon isteka roka za izvršenje ukazivanja. Kod donošenja rješenja inspektora rada bitno je istaći da je žalba na rješenje inspektora dozvoljena ali ne odlaže izvršenje rješenja ,a o izvršenju svog rješenja stara se inspektor i o tome podnosi izvještaj glavnom inspektoru tako da uglavnom nemamo ne izvršenih rješenja izuzev u slučajevima kada od donošenja rješenja do njegovog izvršenja dođe do gašenja poslodavca.
U naznačenom periodu na rješenja inspekcije rada izjavljeno je 17 žalbi.
Podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 65 poslodavaca.Na licu mjesta je izrečeno 1532 mandatnih kazni u iznosu od 2759.945 eura i gotovo su sve naplaćene .
Po nalogu inspektora rada uplaćeno je 846.692.210,00 eura na ime doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje a u ovom periodu zasnovalo je radni odnod 302.640 lica i prijavljena su na obavezno osigiranje a zaposleno je i 1170 stranaca u Crnoj Gori.
Zaključkom o izricanju novčane kazne ,kao načinom obezbjeđenja izvršenja rješenja ,kažnjena su cetri poslodavca ,u ukupnom iznosu od 20.100.00 eura.
Tokom državnih i vjerskih praznika inspektori rada su vršili nadzor , iz svoje nadležnosti kod privatnih poslodavaca, u svim opštinama Crne Gore, na način da su evidentirali zaposlene koji su angažovani da rade na dane državnih i vjerskih praznika.Shodno Zakonu o radu obaveza poslodavca je da zaposlenima koji ne rade za vrijeme državnih i vjerskih praznika obezbijedi naknadu zarade u visini dnevnice kao da rade.Ako su zaposleni angažovani na dan državnog i vjerskog praznika ima pravo na uvećanje zarade po času za 50%.
Nadzorom u ovoj oblasti nijesu utvrđene nepoštovanje ovih odredbi.
Kao pojavu bih istakla da mnogi zaposleni koji su stekli uslov za transformaciju radnog odnosa sa određenog na neodređeno ne želi tu tramnsformaciju već želi fleksibilan radno pravni status da može da prekine radni odnos kada on poželi.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?