Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Izvještaj o radu Inspekcije rada za period 15.06. - 15 08.2009. godine

Objavljeno: 20.08.2009. 21:09 Autor: Naslovna strana
U navedenom, periodu inspektori rada Crne Gore su u skladu sa Akcionim planom o pojačanom nadzoru inspekcije rada na crnogorskom primorju za vrijeme trajanja turističke sezone izvršili 3266 inspekcijska pregleda I utvrdili 2553 nepravilnost.
Potrebno je naglasiti da se inspekcija rada dodatno angažuje za vrijeme trajanja turističke sezone na način da inspektori rada iz kontinentalnog dijela Crne Gore ,njih 21 ,obavlja poslove inspekcijskog nadzora na teritoriji šest primorskih opština ,a zbog nedovoljne kadrovske osposobljenosti inspekcije rada.
Nadzorom inspekcije rada su priritetno obuhvaćeni veći subjekti nadzora a prije svega hoteli ,terase I drugi ugostiteljsko objekti koji zapošljavaju veći broj radnika.
Primorske opštine u svojim odlukama su zabranile izvođenje građevinskih radova,za vrijeme trajanja turističke sezone , pa u tom segmentu ,koji je poznat po velikom broju zaposlenih nije bilo značajnijih kontrola.
Pažljivom analizom strukture utvrđenih nepravilnosti može se zaključiti najčešće nepoštovanje prava zaposlenih koji su u režimu sezonskog zapošljavanja.
Ovim nadzorom,inspektori rada su evidentirali I povrede prava zaposlenih koji su ostalim režimima zapošljavanja kao zapošljavanje stranaca,zapošljavanje ugovorom o djelu kao I zapošljavanje ugovorom o radu na određeno ili neodređeno vrijeme. Poslodavci ne poštuju zakonsku obavezu da zaposlenom omoguće korišćenje slobodnih dana a dešava se da pravovremeno ne obezbijede zamjenu smjena a sve uz obrazloženje da je turustička sezona I da je teško obezbijediti dovoljan broj zaposlenih. .Ova pojava jasno ukazuje o nedostatku stručno osposobljenih nezaposlenih na evidencije Zavda za zapošljavanje
Pojava da zaposlenim radno vrijeme traje duže od 40 časovne radne nedjelje bez evidentiranja I plaćanja prekovremenih sati zaposlenom je prisutna ali vjerovatno iz straha da ne ostanu bez posla,nije je moguće od strane inspektora rada utvrditi jer zaposleni o ovoj pojavi uglavnom ćute iz straha da ne ostanu bez posla.

Naravno najznačajnija oblast djelovanja ove inspekcije je suzbijanje rada na crno odnosno uvođenje zapošljavanja u zakonske tokove.Prisutna je pojava da poslodavci angažuju zaposlene a da sa njima ne zaključuju ugovore o radu I ne prijavljuju ih na obavezne vidove socijalnog osiguranja.
Inspektori rada kod vršenja nadzora kao prioritetno provjeravaju da li su zaposleni na zakonom propisan način angažovani.Tokom ove turističke sezone ,ova pojava posebno dolazi do izražaja kod zapošljavanja stranaca jer poslodavci uglavnom smatraju kada dobiju saglasnost Zavoda za zapošljavanje za zapošljavanje stranca , da su završili obavezu prema zaposlenom.Zakonom o zapošljavanju I radu stranaca utvrđen je postupak dobijanja radne dozvole za stranca ,a ona predstavlja samo uslov da sa strancem poslodavac može zaključiti ugovor o radu i da ga može prijavljiti na obavezne vidove socijalnog osiguranja.
Znači da zaposleni stranac na ovaj način ulazi u režim zaposlenih Crne Gore i srtazmjerno dužini radnog odnosa ima ista prava kao i ostali zaposleni.
Zbog utvrđenih nepravilnosti ,od strane inspektora rada, u naznačenom periodu doneseno 1129 ukazivanja radi otklanjanja nepravilnosti ,zatim je doneseno 136 rješenja kojim je naloženo otklanjanje nepravilnosti, kod 94 subjekata nadzora izrečena privremena mjera zabrane rada do otklanjanja nepravilnosti,izrečeno je 1339 mandatnih kazni na licu mjesta u ukupnom iznosu od 220.935,00eura I gotovo sve su uplaćene
Podneseno je 24 inicijative za vršenje inspekcijskog nadzora od strane zaposlenih ( jedan broj je anonimnih) ,podneseno je 48 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, podnesena je I jedna krivična prijava zbog povrede pečata ,po nalogu inspektora rada transformisan je radni odnos sa određenog na neodređeno vrijeme za 293 zaposlena,zatim je nadzorom utvrđeno da je zaposleno 1092 stranca,na ime doprinosa za penzijsko osiguranje po nalogu inspektora rada uplaćeno je 651.495,00 eura,zatim su izrečena I tri zaključka o kažnjavanju radi obezbjeđenja izvršenja rješenja u ukupnom iznosu od 6.500,00.
Stanje u oblasti poštovanja prava zaposlenih ,daleko je od savršenog ali u okviru kadrovskih kapaciteta inspekcije rada prioritetno vršimo nadzor po inicijatibvama za vršenje inspekcijskog nadzora. Inicijative mogu da podnesu zaposleni koji smatraju da im je neko pravo povrijeđeno kao I bilo ko, ko smatra da je došlo do povrede javnog interesa na način da se ne poštuju prava zaposlenih.
Zakonom o inspekciji rada utvrđena je obaveza inspektorima rada, da kada je to zbog prirode nadzora moguće, čuvaju identitet podnosioca inicijative,pa I anonimne inicijative se procesuiraju.Trebalo bi da ova norma zaposlene koji smatraju da im poslodavci uskraćuju neko pravo,podstakne da se obraćaju inspekciji rada inicijativama za vršenje inspekcijskog nadzora bez straha da će trpjeti posledice.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?