Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva prosvjete i nauke

Objavljeno: 25.08.2009. 22:59 Autor: Naslovna strana
Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo prosvjete i nauke i u ovoj godini nastavljaju započetu aktivnost obezbjeđivanja besplatnih udžbenika korisnicima prava na materijalno obezbjeđenje porodice (13.752 korisnika), djeci bez roditeljskog staranja koja se nalaze na porodičnom smještaju (175 korisnika) i djeci palih boraca (22 korisnika).

Besplatni udžbenici biće obezbijeđeni korisnicima koji su izvršili povraćaj besplatno dobijenih udžbenika u školskoj 2008-2009. godini, na šta su se obavezali prilikom prošlogodišnje raspodjele.

Učenici koji pohađaju I, II i III razred osnovne škole dobiće nove komplete udžbenika preko školskih biblioteka zato što su udžbenici radnog karaktera.

Učenici koji pohađaju IV, V, VI, VII, VIII i IX razred osnovne škole dobiće besplatne udžbenike preko školsklih biblioteka ukoliko su izvršili povraćaj udžbenika zaduženih za školsku 2008-2009. godinu.

Učenici koji pohađaju gimnazije dobiće besplatne udžbenike preko školskih biblioteka ukoliko su izvršili povraćaj udžbenika za školsku 2008-2009. godinu.

Da bi ostvarili navedeno pravo potrebno je dostaviti potvrdu nadležnog centra za socijalni rad o ostvarivanju socijalno-zaštitnog prava.

Rok za prijavljivanje školskim bibliotekama, uz potvrdu centra za socijalni rad o korišćenju navedenih prava je od 1. do 4. septembra.

Distribucija udžbenika će se vršiti u periodu od 7. do 11. septembra preko školskih biblioteka.

Učenici srednjih stručnih škola koji su pravo na novčanu pomoć za kupovinu udžbenika ostvarili u školskoj 2008-2009. godini, potrebno je da nadležnom centru za socijalni rad dostave potvrdu da su udžbenike vratili školskoj biblioteci, nakon čega će dobiti besplatne udžbenike za ovu školsku godinu ili sredstva u iznosu od 90 preko nadležnog centra za socijalni rad ukoliko nema obezbijeđene udžbenike u školi.

I za ove učenike rok za prijavljivanje je od 1. do 4. septembra. Distribucija udžbenika ili novčanih sredstava će se izvršiti u periodu od 7. do 11. septembra.

Učenici romske nacionalnosti koji će ove školske godine pohađati I razred osnovne škole dobiće preko školskih biblioteka besplatne komplete udžbenika i školskog pribora za šta su sredstva obezbijeđena posredstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Djeca sa smetnjama u razvoju koja su uključena u redovan vaspitno obrazovni proces takođe dobijaju besplatne udžbenike preko školskih biblioteka.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?